قرص شل کننده عضلات کمر داروی تجویزی است که برای درمان چندین علامت، مانند اسپاسم عضلانی و درد اسکلتی- عضلانی تجویز میگردد. چندین قرص شل کننده عضلات کمر وجود دارد که به روشهای مختلف عمل میکنند.
اسپاسم یا گرفتگی عضلانی انقباضات ناگهانی و غیرارادی یک عضله یا گروهی از عضلات است. آنها میتوانند در اثر فشار بیش از حد عضلانی ایجاد و در نهایت به تولید درد بیانجامد. اسپاسم عضلانی با شرایطی مانند کمردرد، گردن درد و فیبرومیالژیا ارتباط مستقیم دارند.
از طرف دیگر اسپاسم عضلانی نوعی گرفتگی مداوم ماهیچهها است که باعث سفتی عضلات میشود و در راه رفتن، صحبت یا حرکات طبیعی اختلال ایجاد خواهد کرد.
اسپاستیسیته عضلانی در اثر آسیب به قسمتهایی از مغز یا نخاع درگیر با حرکت به وجود میآید. شرایطی که میتواند باعث اسپاسم عضلانی شود شامل مولتیپل اسکلروزیس (MS)، فلج مغزی و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) است.
این مقاله از سایت علمی بهطب آنلاین بر روی شلکنندههای عضلات اسکلتی، برخلاف شلکنندههای عضلات صاف تمرکز دارد. ماهیچههای اسکلتی عضلاتی هستند که به حرکات فیزیکی کمک میکنند. عضلات صاف ماهیچههایی هستند که کنترل در اختیار فرد نیست، مانند ماهیچههای روده، معده و رگهای خونی. داروهای ضد اسپاسم برای عضلات صاف نیز وجود دارد.
انواعی از قویترین قرص شل کننده عضلات کمر
سازمان غذا و دارو آمریکا انواعی از قرص شل کننده عضلات کمر را تایید کرده که برای درمان اسپاسم عضلات اسکلتی تجویز میشود. انواع قرص شل کننده عضلات کمر عبارتند از:
- کاریزوپرودول
- کلرزوکسازون
- سیکلوبنزاپرین
- متاکسالون
- متوکاربامول
قرص شل کننده عضلات کمر که به عنوان ضد اسپاسم عضلات اسکلتی در آمریکا تجویز میگردد عبارتند از:
- باکلوفن
- دانترولن
دو شل کننده عضلات اسکلتی که اثرات ضد اسپاسمی دارند عبارتند از:
- تیزانیدین
- دیازپام
بیشتر بخوانید: برای اینکه کمر درد خود را در کمترین زمان تسکین دهید بهتر است سراغ مقاله “قرص گاباپنتین برای کمردرد خوبه؟ جستو جو برای سریعترین راه درمان کمردرد” بروید و تاثیر این قرص و کمربند پلاتینر را بدانید.
بنزودیازپینهایی که به عنوان بهترین دارو برای گرفتگی عضلات کمر توصیه میشوند؟
بنزودیازپینها آرامبخشهایی هستند که میتوانند به آرامش عضلات کمک کنند. آنها با افزایش اثرات انتقال دهندههای عصبی خاص، که مواد شیمیایی هستند، پیامها را بین سلولهای مغز منتقل میکنند، اثر خود را میگذارند. نمونههایی از بنزودیازپینها عبارتند از:
- کلونازپام
- لورازپام
- آلپرازولام
نحوه اثرگذاری قویترین قرص شل کننده عضلات پا
ضد اسپاسمهایی که به عنوان قرص شل کننده عضلات کمر مورد استفاده قرار میگیرد عبارتند از:
- باکلوفن: برای از بین بردن اسپاسم ناشی از ام اس استفاده میشود. به طور کامل درک نشده که چگونه کار میکند. به نظر میرسد سیگنالهای عصبی از نخاع را که باعث اسپاسم عضلات میشود، مسدود میسازد. عوارض جانبی میتواند شامل خواب آلودگی، سرگیجه، ضعف و خستگی باشد.
- دانترولن: برای درمان اسپاسم عضلانی ناشی از آسیب نخاعی، سکته مغزی، فلج مغزی یا ام اس به کار میرود. با اثر مستقیم بر روی ماهیچههای اسکلتی، اسپاسم عضلانی را آرام میکند. عوارض جانبی آن شامل خواب آلودگی، سرگیجه، سبکی سر و خستگی است.
- دیازپام: یک بنزودیازپین است که برای تسکین اسپاسم عضلانی ناشی از التهاب و ضربه استفاده میشود. با افزایش فعالیت یک انتقال دهنده عصبی خاص برای کاهش وقوع اسپاسم عضلانی عمل میکند. دیازپام یک مسکن است. عوارض جانبی آن شامل خواب آلودگی، خستگی و ضعف عضلانی خواهد بود.
بیشتر بخوانید: همیشه ذهن افراد مبتلا به کمر درد درگیری سریعترین راه درمان و تسکین درد کمر است. این مقاله با عنوان ” درمان کمردرد در پنج دقیقه؛ روش هایی برای تسکن سریع دردهای کمر” بهترین مطالب را برای درمان کمر درد لیست کرده است. پیشنهاد میکنیم که آن را مطالع و از جدیدترین روندهای درمان انواع دردهای کمر اگاه شوید.
قرص شل کننده عضلات کمر به درمان اسپاسم چه کمکی میکند؟
اگرچه قرص ضد اسپاسم نوعی شل کننده عضلات اسکلتی است، اما کاربردهای خاص و متفاوتی دیگری نیز دارند. برخی از این داروها شرایطی را که به عملکرد ماهیچهها مرتبط نیستند درمان میکنند. به عنوان مثال، پزشکان گاهی اوقات دیازپام را برای درمان اضطراب و تشنج تجویز میکنند.
موارد استفاده از شل کنندههای عضلانی
اسپاستیسیتی اختلالی در الگوهای حرکتی عضلانی محسوب میشود در آن عضلات خاصی هنگام حرکت یا استراحت نیز به یکباره منقبض میشوند. معمولا به دلیل آسیب به مسیرهای عصبی در مغز یا نخاع ایجاد میشود که حرکت و رفلکسهای کششی را کنترل میکنند. اسپاستیسیتی به دلیل شرایط مختلفی اتفاق میافتد که برخی از آنها عبارتند از:
- فلج مغزی
- مولتیپل اسکلروزیس (MS)
- آسیب نخاعی
- سکته
- آسیب مغزی یا سر
- اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) که به عنوان بیماری لو گریگ نیز شناخته میشود
باکلوفن به عنوان اولین درمان برای اسپاستیسیتی در نظر گرفته میشود، به ویژه برای بزرگسالانی که آسیب نخاعی دارند.
چرا از قرص شل کننده عضلات کمر همیشه استفاده نمیشود؟
شل کنندههای ضد اسپاسم عضلات اسکلتی معمولا برای دردهای اسکلتی عضلانی و میوفاسیال، به ویژه کمر درد و اسپاسم عضلانی تجویز میشوند.
با این حال، این داروها درمان خط اول برای درمان درد یا اسپاسم عضلات کمر نیستند. آنها پس از اینکه درمانهای خط اول یا دوم جواب ندادهاند، به عنوان درمان جایگزین تجویز میشوند. این به دلیل عوارض جانبی نامطلوب داروهای ضد اسپاسم، از جمله اعتیاد به برخی از آنها است.
آیا قرص شل کننده عضلات کمر برای رفع درد موثر است؟
داروهای ضد اسپاسم در درمان گرفتگی و درد موثر هستند، اما دوزهای بالا میتواند منجر به عوارض جانبی ناخواسته شود. سایر درمانها نیز میتوانند به اسپاسم کمک کنند، از جمله فیزیوتراپی و تزریق بوتاکس.
قرص شل کننده عضلات کمر چه عوارضی به همراه دارند؟
هر نوع شل کننده عضلانی تجویزی عوارض جانبی متفاوتی دارد. مهم است که با ارائه دهنده یا داروساز خود در مورد عوارض جانبی احتمالی داروهای خاصی که مصرف میکنید یا در فکر مصرف آن هستید صحبت کنید.
به طور کلی، عوارض جانبی رایج شل کنندههای عضلانی عبارتند از:
- خواب آلودگی و خستگی
- سرگیجه
- حالت تهوع
- سردرد
- دهان خشک
شل کنندههای عضلانی میتوانند عوارض جانبی جدیتری مانند غش و تاری دید ایجاد کنند. در صورت مشاهده هر گونه عوارض جانبی آزاردهنده با ارائه دهنده خود صحبت کنید.
خطرات یا عوارض احتمالی مصرف شل کننده عضله خانگی چیست؟
دو عارضه اصلی احتمالی مصرف شل کنندههای عضلانی، احتمال مصرف بیش از حد و تداخلات خطرناک با الکل است.
عوارض تداخل الکل با قویترین آمپول شل کننده عضلات کمر
قرص شل کننده عضلانی تجویزی نباید با الکل مصرف گردد. الکل و شل کنندههای عضلانی هر دو مضطرب هستند، به این معنی که سیستم عصبی مرکزی را کند میسازد. اگر آنها با هم مصرف شوند، عوارض جانبی بسیار شدیدتر خواهد بود که میتواند بسیار خطرناک باشد. عوارض تداخلی این دو عبارتند از:
- سرگیجه شدید
- خواب آلودگی شدید
- تاری دید
- فشار خون پایین
- غش کردن
- مشکلات حافظه
- آسیب کبدی
- افزایش خطر مصرف بیش از حد
بیشتر بدانید: در کنار انواع روشهای درمانی برای کمر درد نباید از یکی از بهترین گزینههای درمان دردهای کمر در خانه و با هزینه پایین یعنی کمربند پلاتینر(platiner) غافل ماند. این کمربند مجهز و پیشرفته را در مقاله مربوطه مطالعه کنید تا به اعجاز آن پی ببرید.
مصرف بیش از حد قرص شل کننده عضلات کمر چه تبعاتی به دنبال دارد؟
شل کنندههای عضلانی به خصوص کاریزوپرودول و دیازپام امکان سوء استفاده و اعتیاد را دارند. استفاده طولانی مدت میتواند منجر به افزایش تحمل و وابستگی فیزیکی شود.
از آنجایی که اکثر شل کنندههای عضلانی به عنوان آرام بخش عمل میکنند، برخی افراد به دلایل غیرپزشکی برای ایجاد یا تقویت احساس سرخوشی و گسستگی، شل کنندههای عضلانی را به تنهایی یا همراه با سایر داروها مصرف میکنند.
استفاده نادرست از شل کنندههای عضلانی میتواند منجر به افزایش خطر مصرف بیش از حد شود که امکان دارد موارد زیر را به دنبال داشته باشد:
- تغییرات در هوشیاری
- توهمات
- تشنج
- دپرسیون تنفسی
- ایست قلبی
- کما
- مرگ
نگاهی کلی به موضوع قرص شل کننده عضلات کمر
شل کنندههای عضلانی تجویزی میتوانند در درمان اسپاسم عضلانی و دردهای مرتبط با عضله موثر باشند. اما مهم است که خطرات احتمالی این داروها، از جمله عوارض جانبی و پتانسیل اعتیاد آنها را سنجید. برخی از این شل کنندهها مانند دیازپام و کاریزوپرودول به دلیل نوع ساختار شیمیایی خود قابلیت اعتیادآوری دارند، پس در مصرف آنها حتما باید با پزشک مشورت کرد.
مطمئن شوید که با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود در مورد تمام گزینههای موجود برای درمان علائم خود صحبت کنید. با هم میتوانید بهترین برنامه درمانی را برای خود تعیین کنید.
سوالات متداول
1.آیا شل کنندههای عضلانی باعث خواب آلودگی میشوند؟
بله، قرص شل کننده عضلات کمر که برای رفع اسپاسم تجویز میشوند، به دلیل تاثیری که بر سیستم عصبی مرکزی دارند، فرد را با خواب آلودگی روبرو میسازد. به همین دلیل، هنگام مصرف قرص شل کننده عضلات کمر باید در مورد کار با ماشین آلات سنگین، مانند رانندگی، یا تصمیم گیریهای مهم باید احتیاط کرد.
2. آیا شل کنندههای عضلانی اعتیادآور هستند؟
کاریزوپرودول و دیازپام مواد کنترل شدهای هستند. این بدان معناست که آنها پتانسیل اعتیاد دارند و در صورت ایجاد وابستگی و قطع مصرف آنها میتوانند علائم ترک را تجربه کنید. اگر سابقه شخصی یا خانوادگی اختلال مصرف مواد دارید، باید از مصرف این داروها اجتناب کنید.
اگر احساس میکنید که به کاریزوپرودول یا دیازپام وابسته هستید یا دوز تجویز شده به مدیریت علائم کمک نمیکند، بیش از دوز توصیه شده مصرف نشود. در این وضعیت باید فوراً با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی صحبت کنید.
3. نحوه عملکرد قرص شل کننده عضلات کمر
انواع و برندهای مختلف شل کننده عضلات اسکلتی به روشهای متفاوتی بر عملکرد عضلات اثر میگذارند. اکثر شل کنندههای عضلانی به عنوان ضعیف کننده سیستم عصبی مرکزی عمل میکنند و باعث ایجاد اثر آرامبخشی میشوند. داروهای ضد اسپاسم از جمله قرص شل کننده عضلات کمر با تاثیر بر عملکرد سیستم عصبی از ارسال سیگنالهای درد توسط اعصاب به مغز جلوگیری خواهد کرد.
به طور کلی، داروهای ضد اسپاسم مستقیما بر روی نخاع یا ماهیچههای اسکلتی تاثیر میگذارند تا سفتی عضلات (هیپرتونیک) و اسپاسمهای غیرارادی را بهبود بخشند. داروهای ضد اسپاسم، گرفتگی عضلانی را از طریق تغییرات در سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) کاهش میدهند.
4. در صورت مصرف بیش از حد شل کنندههای عضلانی چه خطراتی فرد را تهدید میکند؟
تغییرات در هوشیاری، توهمات، تشنج، دپرسیون تنفسی، ایست قلبی، کما و مرگ
2 دیدگاه در “9 قرص شل کننده عضلات کمر؛ عوارض این قرصها را نادیده نگیرید”