درمان پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) به عنوان یک گزینه درمانی برای شرایط مختلف اسکلتی عضلانی، از جمله آسیبهای زانو و آرتروز، چند سالی است که محبوبیت پیدا کرده و کاربرد زیادی در مدیریت و کنترل درد دارد. درمان PRP شامل تزریق غلظتی از پلاکتهای مشتق شده از خون خود بیمار به زانوی آسیب دیده، با هدف ارتقاء بهبود و کاهش درد است. در حالی که درمان PRP به طور کلی ایمن در نظر گرفته میشود، مهم است که از عوارض احتمالی که ممکن است ایجاد شود، آگاه باشید. در این مطلب از به طب آنلاین، با ما همراه شوید تا نگاهی به عوارض پی ار پی زانو، بیندازیم.
مهمترین عوارض پی ار پی زانو
از جمله مهمترین عوارضی که ممکن است در پی، پی آر پی زانو به وجود بیایند، موارد زیر را داریم:
1. عفونت بعد از تزریق پی ار پی زانو
هر روشی که به هر شکلی شامل تزریق باشد، خطر عفونت کمی را به همراه دارد و پی آر پی زانو نیز از این قاعده مستثنی نیست. بسیار مهم است که پزشک موقع تزریق برای روش پی آر پی، از تکنیکهای استریل پیروی کند که البته در اکثر مواقع همین طور است. اما خود بیمار نیز باید پس از انجام PRP، مراقبتهای لازم را انجام داده و در صورت بروز درد، تورم یا قرمزی که ادامه داشته باشد، به پزشک مراجعه کند.
2. درد و تورم آزاردهنده کم تا زیاد
برخی از بیماران پس از درمان با پی آر پی، احساس درد و تورم زانو در ناحیه زانو دارند. حالا در بعضی افراد این درد و تورم بسیار زود از بین رفته و در بعضی دیگر شدت و زمان بیشتری را به خود اختصاص میدهد. اما به طور کلی این میتواند یک عارضه جانبی موقت باشد، زیرا بدن به پلاکتهای تزریق شده پاسخ میدهد و روند بهبودی را آغاز میکند.
با این حال، در صورتی که درد و تورم مداوم یا بدتر شد، باید به سرعت به پزشک مراجعه شود تا بررسیهای لازم صورت گرفته و در صورت نیاز مداخله پزشکی انجام بپذیرد.
3. آسیب به ساختارها و بافتهای اطراف
در موارد نادر، سوزن مورد استفاده برای تزریق PRP، ممکن است به طور تصادفی به ساختارهای اطراف مانند اعصاب، رگهای خونی یا رباطها آسیب برساند. این میتواند منجر به درد طولانی مدت، بی حسی، ضعف یا سایر عوارض شود. حتی گاهی اوقات این احتمال وجود دارد که آسیب به بافتهای اطراف، به نقاط حساسی برخورد کرده و عوارض درازمدت و جدیتری به وجود بیاورد.
مدیریت ماهرانه تزریق و دانش آناتومی برای به حداقل رساندن خطر چنین صدماتی ضروری است. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی، لازم است که حتما برای انجام پی آر پی زانو، به پزشک معتمد و مراکز درمانی شناخته شده مراجعه کنید تا از مهارت او در این کار، اطمینان خاطر داشته باشید
4. واکنشهای آلرژیک، نادر اما بسیار مهم
اگرچه این مورد بسیار نادر است، اما برخی از افراد ممکن است واکنشهای آلرژیک به PRP تزریق شده یا مواد مورد استفاده در طول عمل را تجربه کنند. علائم واکنشهای آلرژیک میتواند از تحریک خفیف پوست تا آنافیلاکسی شدید، یک وضعیت بالقوه تهدید کننده زندگی، متغیر باشد. بیماران باید به پزشک خود در مورد هر گونه آلرژی شناخته شده یا واکنشهای نامطلوب قبلی اطلاع دهند.
معمولا افرادی که پیشتر نیز آلرژیهای پوستی داشتهاند، بیشتر ریسک بروز واکنشهای آلرژیک در برابر تزریق وجود دارد. البته همان طور که اشاره کردیم این واکنشها محدود هستند و در میان عوارض پی ار پی زانو، کمترین فراوانی را به خود اختصاص دادهاند.
5. عدم اثربخشی کافی پس از انجام پی آر پی زانو
لازم به ذکر است که درمان PRP زانو موفقیت را در هر موردی تضمین نمیکند. در حالی که این روش نتایج امیدوارکنندهای را در افراد خاص نشان داده است، اثربخشی PRP میتواند بسته به شرایط خاص تحت درمان، شدت آسیب یا آرتروز و عوامل فردی بیمار متفاوت باشد. از این روی اهمیت زیادی دارد که بیمار حتما پیشتر، نسبت به این موضوع آگاهی پیدا کرده و انتظارات بیش از حد از نتیجه عمل PRP نداشته باشد.
مقاله مرتبط : مزایای پی آر پی PRP زانو چیست؟
مانند هر روش پزشکی، بیمارانی که درمان PRP را برای درد زانوی خود در نظر میگیرند، باید با یک پزشک و متخصص واجد شرایط مشورت کنند. بحث در مورد خطرات، مزایا و جایگزینهای بالقوه میتواند به بیماران کمک کند تا تصمیمگیری آگاهانه در مورد درمان خود بگیرند.
چطور از عوارض تزریق پی آر پی زانو، جلوگیری کنیم؟
در نظر داشته باشید که برخی از این عوارض مانند ریسک عفونت، کاملا از پیش قابل کنترل هستند. کافی است که شما به یک مرکز معتبر مراجعه کرده و در ضمن پس از انجام تزریق نیز نکات بهداشتی را رعایت کنید. در خصوص درد و تورم نیز مصرف قرصهای مسکن و ضدالتهابی که پزشک تجویز کرده باشد یا قرص سادهای چون استامینوفن، کمک خواهد کرد. همین طور شما میتوانید در صورت تائید پزشک، از زانوبند طبی پس از انجام تزریق استفاده کنید تا درد و تورم در مدت زمان کوتاهی، به حداقل برسد.
دستورالعمل های درمانی بعد از پی ار پی زانو
پس از تزریق PRP در 48 ساعت اول بیمار درد، تورم و سفتی نسبتا زیادی را اطراف ناحیه تزریق مشاهده میکند. برای کاهش این عوارض از روش کمپرس سرد استفاده کنید. در صورت درد شدید نیز توصیه میشود پاراستامول مصرف فرمایید. در نظر داشته باشید تحت هیچ شرایطی نباید از داروهای NSAID، آنتی بیوتیک و داروهای استروئیدی استفاده کنید، زیرا روند بهبودی را تحت تأثیر قرار میدهد. اگر تورم، قرمزی و احساس گرما شدید در اطراف ناحیه تزریق بیش از یک هفته ادامه پیدا کرد، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. بهترین روشهای درمان درد پس از پی ار پی زانو شامل: استفاده از کمپرس سرد، بستن ناحیه آسیب دیده با حوله گرم و مصرف قرص آناهیل برای کاهش تورم است.
داروهایی که پس از تزریق prp از مصرف آنها اجتناب کنید:
- داروهای ضد التهاب (حداقل 4 هفته پس از تزریق)
- گیاهان دارویی رقیق کننده خون
- مکملها و ویتامینها (به مدت 21 روز پس از تزریق)
- استروئیدهای سیستماتیک (به مدت 6 هفته پس از تزریق)
پس از تزریق PRP از انجام اقدامات زیر خودداری فرمایید:
- در 72 ساعت اول پس از تزریق از قرار دادن کمپرس داغ در محل تزریق خودداری فرمایید
- در چند روز اول پس از تزریق، حمام آب گرم و سونا نروید
- تا 2 روز بعد از تزریق از مصرف هرگونه نوشیدنی الکلی خودداری فرمایید
- در 24 ساعت اول بعد از تزریق از حمام کردن خودداری کنید
- سیگار نکشید
دستورالعمل درمانی 4 هفته پس از تزریق
4 هفته پس از تزریق PRP میتوانید به تدریج فعالیتهای روزانه خود را از سر بگیرید. این بدین معنی است که در این مرحله مجاز هستید ورزش کنید. ورزش کردن در تسریع روند بهبودی زانو درد پس از تزریق PRP موثر است. البته ورزش باید شامل تمرینات مخصوص و اصلاحی باشد.
برای کاهش کبودی در محل تزریق از کمپرس سرد استفاده کنید کمپرس سرد را 3-4 بار در روز به مدت 15-20 دقیقه روی محل تزریق قرار دهید.
داروهای ضدالتهابی (مانند ایبوپروفن و ناپروکسن) به کاهش التهاب و درد کمک میکنند. البته این داروها را باید طبق دستور پزشک مصرف کنید.
به منظور جلوگیری از بروز التهاب همچنان از مصرف نوشیدنیهای کافئین دار، الکل و اجتناب سیگار کشیدن ادامه دهید.
برای بهبودی سریعتر توصیه میکنیم ورزشهای فیزیوتراپی را آغاز کنید. فیزیوتراپی از طریق تمرینات آگاهانه و مخصوص سبب بهبودی سریعتر میشود.
عوارض پی آر پی زانو – عوارض prp زانو
مانند تزریق هر داروی دیگر پس از تزریق PRP ممکن است مقداری درد و کبودی داشته باشید. از آنجایی که ترکیبات PRP از سلولها و پلاسمای خود شما تشکیل شده است، خطر واکنش آلرژیک بسیار کمتر از سایر داروهای تزریقی مانند کورتیکواستروئیدها است.
مهمترین عوارض انجام پی ار پی زانو شامل موارد زیر است:
1. عفونت شدید پس از تزریق دارو
در هر صورت هر روش درمانی که در آن لازم باشد دارویی به بدن تزریق شود، با خطر عفونت در محل تزریق همراه است. تکنیک پی ار پی زانو نیز از این قاعده مستثنی نیست. به همین دلیل قبل از تزریق محل ورود دارو را با مواد مخصوص استریل میکنند. توجه داشته باشید در صورت مشاهده علائم عفونت مانند: تب و قرمزی شدید به مراکز درمانی مراجعه فرمایید.
2. آسیب دیدگی بافتهای اطراف محل تزریق
متاسفانه در بعضی از موارد در هنگام تزریق PRP به بافتها، مفاصل و حتی رباط آسیب زیاد وارد میشود. در اغلب موارد آسیب دیدگی و کبودی در اطراف محل تزریق به خودی خود از بین میرود. در صورت بی حسی مداوم و درد شدید محل آسیب دیده را به پزشک خود نشان دهید.
3. سفتی و کبودی شدید
مورد دیگری که پس از تزریق پی آر پی در اغلب افراد دیده میشود، سفتی و کبودی در محل تزریق است. زمانی که سلولها به بدن تزریق میشوند، در مدت زمان محدود، محل تزریق به دلیل واکنش سلولهای ایمنی بدن دچار سفتی و تورم میشود.
4. درد و تورم پس از PRP زانو
یکی از علائم ورود پلاکتهای بیمار به بدن، ایجاد تورم و تا حدی درد در محل تزریق است. این علائم کاملا طبیعی است و نشان دهنده واکنش سلولهای ایمنی به سلولهای جدید است. تورم و درد پس از تزریق پس از یک هفته کاملا از بین میرود. در صورت تشدید تورم حتما با پزشک خود صحبت کنید.
5. عدم اثر بخشی PRP
متاسفانه در مواردی به دلیل آسیب دیدگی شدید زانو بیمار این روش درمانی موثر واقع نمیشود. به هر حال نباید انتظار داشته باشید که روش PRP برای تمام بیماران اثر بخش باشد. توصیه میشود در خصوص اثر بخشی این روش درمانی با تعداد زیادی پزشک مشورت کرده و با در نظر گرفتن نظرات پزشکان مختلف برای درمان خود تصمیم بگیرید.
خطرات پی آر پی زانو (عوارض)
مهمترین مضرات PRP زانو شامل: آسیب به ریشههای عصبی در محل تزریق، آسیب دیدگی بافتها، حساسیتهای پوستی و ایجاد عفونت است. شایان ذکر است از آنجایی که PRP در واقع شامل سلولهای بدن خود بیمار است، سلولهای ایمنی قادر به بروز واکنشهای شدید نیستند.
درباره قرص روماتیسم مفصلی بخوانید!
نظرات مردم درباره پی آر پی زانو
در بیشتر موارد نظرات مردم در خصوص استفاده از این روش درمانی مثبت بوده و بسیاری از بیماران از نتیجه انجام روش PRP رضایت دارند. با این حال در بعضی از موارد دیده شده که تغییری در وضعیت بیمار ایجاد نمیشود. اثر بخشی روش تزریق پی ار پی به وضعیت و شدت بیماری بستگی دارد. بررسی نظرات بیماران نشان داده کسانی که همزمان با روش PRP از روشهای کمک درمانی دیگری مانند: اوزون تراپی، فیزیوتراپی، استفاده از زانوبند و حتی طب سوزنی استفاده کردهاند، نتیجه بهتری گرفتهاند.
علاوه بر این انجام روش PRP در جوانان نسبت به افراد مسن با نتیجه بهتری همراه است؛ زیرا قابلیت ترمیم زانو در افراد جوان بیشتر است. بر اساس نظرات مردم در مورد پی آر پی زانو افرادی که قبل و 10 روز پس از تزریق امپول زانو مصرف بعضی از داروهای خود مانند اسپرین و مکملهای گیاهی تغییر دادهاند، نتیجه بهتری از روش درمانی PRP گرفتهاند.
جایگزین پی ار پی زانو – برای کسانی که از عوارض پی آر پی میترسند!
اگر به دنبال روشهای کمک درمانی یا جایگزین برای PRP زانو هستید، به این قسمت از مقاله بیشتر توجه کنید! خوشبختانه در حال حاضر روشهای درمانی زیادی برای کمک به ترمیم آسیب دیدگی شدید زانو وجود دارد.
مهمترین روشهای ترمیمی زانو شامل موارد زیر است:
ارتوکین درمانی: ارتوکین یا ریگنوکین روشی است که در آن خون بیمار پس از خارج شدن دستکاری شده و به عنوان درمان ضد التهاب در مشکلاتی مانند: آسیب دیدگی غضروف، پارگی رباط و آرتروز وارد بدن میشود.
اوزون درمانی: افزایش اکسیژن در قسمتهای آسیب دیده سبب تحریک بیشتر برای ترمیم میشود. بدین منظور در این روش مواد کاهنده التهاب، تحریک کننده ترمیم و گاز اوزون به داخل بدن بیمار تزریق میشود. این روش برای بازسازی قسمتهای آسیب دیده در ستون مهره ها و بافتهای اطراف موثر است.
استفاده از زانوبند: یکی از بهترین روشهای کاهش درد و کمک به درمان آسیب دیدگی زانو، استفاده از زانوبند است. زانو بند ابزاری است که از طریق پشتیبانی از عضلات زانو و کاهش دامنه حرکتی سبب تسکین سریع درد و کمک به بهبودی میشود. زانوبند زاپیامکس جزء زانوبندهایی است که به دلیل پشتیبانی کامل از زانو، لرزش خفیف و گرمادهی در ترمیم و بهبودی زانو موثر است.
اگزوزوم تراپی: در این روش از سلولهای بنیادی برای کمک به ترمیم قسمتهای آسیب دیده استفاده میشود. تزریق سلولهای بنیادی علاوه بر ترمیم سبب افزایش گردش خون و کاهش سریعتر درد و تورم میشود.
بسیار مهم است که به یاد داشته باشید که عوارض پی ار پی زانو بسیار نادر است و بسیاری از بیماران پیامدهای مثبت و بهبود کیفیت زندگی را گزارش کردهاند. با این وجود، آگاهی از خطرات احتمالی به افراد این امکان را میدهد که تصمیمات آگاهانه بگیرند و در صورت بروز عوارض به دنبال مراقبتهای پزشکی فوری باشند. شما چه نظر و تجربهای درباره پی آر پی زانو و عوارض احتمالی آن دارید؟ آیا در پی انجام این عمل، عوارض دیگری جز آن چه در بالا گفته شد را تجربه کردهاید؟ حتما تجربیات خود را در بخش نظرات به طب آنلاین، ثبت کنید.
مهمترین عوارض پی ار پی زانو چیست؟
درد و تورم، اصلیترین عوارض بعد از انجام پی آر پی زانو هستند که اکثر افراد سطحی از آن را از کم تا زیاد، تجربه میکنند.
درد و تورم بعد از انجام پی آر پی زانو، چقدر طول میکشد؟
در حالت طبیعی درد و تورم، باید در طول مدت حدود یک هفته، به پایان رسیده یا به اندازه قابل توجهی فروکش کند.
قیمت پی آر پی زانو چقدر است؟
قیمت این روش بسته با در نظر گرفتن تعداد کیت و نوع آن و همین طور تعداد جلسات، متغیر خواهد بود.
در آخر پیشنهاد میکنیم خرید کمربند پلاتینر تا پایان پاییز 1403 با تخفیف ویژه را از دست ندهید.
امتیاز شما به این مقاله