زانو از چهار استخوان تشکیل شده است. استخوان ران لگن را به زانو متصل میکند. استخوان ساق پا یا ساق پا هم زانو را به مچ پا متصل خواهد کرد. کشکک (کشکک زانو) استخوان کوچک جلوی زانو است و با خم شدن زانو روی مفصل زانو سوار میشود. نازک نی یک استخوان کوتاهتر و نازکتر است که به موازات استخوان درشت نی در قسمت بیرونی آن قرار دارد.
مفصل مانند یک لولا عمل میکند. گاهی این ساختار پیچیده با مشکلاتی مواجه میشود که ممکن است به استفاده از پلاتین در زانو منجر شود. وجود پلاتین ممکن است محدودیتهایی برای فرد به همراه داشته باشد. فردی که در زانوی خود پلاتین دارد بهتر است از زانوبند زاپیامکس استفاده نکند. زیرا تکنولوژی های به کار رفته در زانوبند ممکن است با فلز به کار رفته سازگاری نداشته باشند. در این مقاله از مجله به طب آنلاین به بررسی پلاتین زانو و زانوبند زاپیامکس میپردازیم.
همه چیز درباره پلاتین در زانو
ایمپلنتها و پلاتینها از آلیاژهای فلزی، مواد سرامیکی و قطعات پلاستیکی محکم ساخته شدهاند. حداکثر سه سطح استخوانی را میتوان در یک تعویض کامل زانو جایگزین کرد:
انتهای تحتانی استخوان ران: جزء فلزی فمورال در اطراف انتهای استخوان ران (استخوان ران) منحنی میشود. شیاردار است تا کاسه زانو بتواند با خم شدن و راست شدن زانو به آرامی در برابر استخوان بالا و پایین حرکت کند.
سطح بالایی استخوان درشت نی (استخوان ساق پا): معمولاً یک پلتفرم فلزی مسطح با بالشتکی از پلاستیک محکم و بادوام به نام پلی اتیلن است. برخی از طرح ها قسمت فلزی ندارند و در عوض پلی اتیلن مستقیماً به استخوان می چسبد. برای ثبات بیشتر، بخش فلزی جزء ممکن است دارای ساقهای باشد که به مرکز استخوان درشت نی وارد میشود.
سطح پشتی کشکک: جزء کشکک یک قطعه پلی اتیلن گنبدی شکل است که شکل کشکک (کاسه زانو) را تکرار میکند. در برخی موارد، کشکک نیازی به لایه برداری مجدد ندارد.
قطعات به گونهای طراحی شدهاند که فلز همیشه با پلاستیک ارتباط برقرار کند و حرکت نرمتر را فراهم میآورد و منجر به سایش کمتر ایمپلنت میشود.
مطالعه بیشتر : درمان زانوی ضربدری با لیزر
علت گذاشتن پلاتین در زانو
وقتی ساییدگی مفصل زانو سبب نزدیک شدن فاصله استخوان ها به یکدیگر میشود دامنه حرکتی کاهش مییابد. این موضوع با بالا رفتن سن و فشارهای مضاعف تشدید خواهد شد و احتمالا پزشک از گزینه پلاتین و پلاتین گذاری در زانو استفاده خواهد کرد.
آسیبهایی که باعث اختلال زانو میشوند عبارتند از پارگی رباط هایی مانند رباط صلیبی قدامی (ACL)، شکستگی یا پارگی مینیسک. مسائل مکانیکی نمونههایی از این مشکلات دررفتگی کاسه زانو و شلی بدن است، وضعیتی که زمانی رخ میدهد که تکهای از استخوان یا غضروف در داخل زانو میشکند و در حرکت اختلال ایجاد میکند. انواع مختلفی از آرتریت نیز وجود دارد.
برخی از شایع ترین آنها آرتروز و آرتریت روماتوئید هستند که به مشکلات زانو دامن میزنند. شیوههای درمانی زیادی نیز برای رهایی از دردها وجود دارد که درمان درد زانو با طب سنتی و درمان ورزشی و دارویی از این نمونههاست. جراحی نیز به عنوان گزینه نهایی در نظر گرفته میشود. در طی جراحی تعویض مفصل زانو، جراح ارتوپد زانوی آسیب دیده شما را با اجزای مصنوعی که پلاتین نامیده میشود، دوباره ظاهر میکند.
مطالعه بیشتر : قرص مسکن فوری درد کمر
قیمت حدودی پلاتین زانو
قیمت پروتزهای و پلاتین زانو با توجه به بیمارستان و پزشک معالج و جنس وسایل مورد نیاز متفاوت است و بر اساس تعرفه کنونی بین 7 تا 12 میلیون متغیر خواهد بود. علاوه بر این باید هزینههای مربوط به بستری پس از عمل را نیز در نظر گرفت.
آیا عمل پلاتین زانو خطرناک است؟
گاهی پس از عمل پلاتین زانو این عوارض نمایان می شود:
- تورم خفیف در زانو یا مچ پا
- مقداری قرمزی در اطراف برش یا زانو
- گرما در اطراف برش یا زانو
این علائم پس از جراحی نشان دهنده عفونت نیست و نباید باعث نگرانی شود. این علائم باید با گذشت زمان بهتر شوند.
اگر علائم پس از جراحی در طول زمان بدتر شود تا بهتر شود، این ممکن است نشانه عفونت باشد. فردی که یک یا چند مورد از علائم زیر را تجربه می کند ممکن است دچار عفونت تعویض مفصل زانو شود:
- ناتوانی در راه رفتن بدون درد
- افزایش درد و سفتی در مفصل مصنوعی
- گرمی، قرمزی و حساسیت در اطراف برش یا کل زانو
- مایع خاکستری از محل برش خارج میشود، به خصوص اگر بوی بدی داشته باشد
- تب بالاتر از 100 درجه فارنهایت (37.8 درجه سانتیگراد)
هر فردی که تعویض مفصل زانو داشته باشد ممکن است پس از جراحی دچار عفونت شود، اما برخی از گروهها در معرض خطر بیشتری برای عفونت هستند. این افراد شامل افرادی هستند که:
- نقص ایمنی مانند HIV یا لنفوم
- دیابت
- گردش خون ضعیف در دست یا پا
- از درمانهایی استفاده میکنند که سیستم ایمنی را سرکوب میکنند، مانند شیمی درمانی یا کورتیکواستروئیدها
- عفونتهای مکرر دستگاه ادراری
- دارای BMI بالای 50
- مشکلات دندانی
- درماتیت یا پسوریازیس
- آرتریت روماتوئید
آیا پلاتین شکستگی باید خارج شود؟
بنا به توصیه پزشک تمامی پلاتینهای شکستگی بعد از جوش خوردن استخوانها باید از بدن خارج شوند. علت این است که استخوانها برای تقویت خود به فشارهای خارجی نیاز دارند و اگر این فشارها از بین روند پوکی استخوان پدید میآید. به همین دلیل باقی ماندن پلاتین باعث کاسته شدن از فشار و پوکی استخوان خواهد شد.
مضرات پلاتین زانو
درباره مضرات پلاتین زانو باید گفت استفاده از پلاتین در زانو ممکن است سبب ایجاد مشکلاتی شود که میتوان به مشکلاتی از این دست اشاره کرد:
- فشار پیچ و پلاک زیر پوست: در مواردی این حالت باعث ایجاد درد خواهد شد که در نخستین قدم مسکن فوری برای زانو درد مصرف میشود.
- احتمال جا به جا شدن پلاتین
- عفونت استخوان
این مشکلات ممکن است فعالیتهای روزمره فرد را مختل نماید.
آیا با پلاتین در زانو میتوان زانوبند زاپیامکس استفاده کرد؟
اگر در زانو یا بخشی از پایتان پلاتین دارید احتمالا باید نسبت به استفاده از دیگر شیوه های درمانی مانند استفاده از زانوبند زاپیامکس با احتیاط رفتار نمایید. چرا که ممکن است پس از خرید زانوبند زاپیامکس متوجه شوید تکنولوژی های به کار رفته در زانوبند زاپیامکس UIC با جنس پلاتین سازگاری ندارد. پس در این زمینه حتما با پزشکتان مشورت کنید.
کدام ایمپلنت زانو بهتر است؟
متداول ترین مواد مورد استفاده برای ساخت ایمپلنت های زانو عبارتند از تیتانیوم، نیکل، زیرکونیوم یا آلیاژهای مبتنی بر کبالت کروم که برای اجزای فلزی استفاده می شوند. این فلزات دوام بالایی دارند و بسیار پایدار هستند. بنابراین به طور کلی با بافت های بدن واکنش نشان نمیدهند.
آیا زانوهای مصنوعی خوب هستند؟
برای اکثر افراد، تعویض زانو باعث تسکین درد، بهبود تحرک و کیفیت زندگی بهتر می شود
آیا با وجود پلاتین میتوان از زانوبند زاپیامکس استفاده کرد؟ خیر. در این مورد حتما باید با پزشک مشورت کنید.
امتیاز شما به این مقاله