مقالات

آشنایی کامل با جراحی استئوتومی زانو

آشنایی کامل با جراحی استئوتومی زانو

جراحی استئوتومی زانو، روشی موثر جهت اصلاح هم راستایی زانو، بهبود عملکرد آن با هدف کاهش درد آرتروز مزمن زانو و زیبایی است. در این روش اصولی، قسمتی از استخوان فمور (ران) یا ساق پا بریده شده و سپس به دقت تراشیده می‌شود. به این ترتیب امتداد نرمال استخوان اصلاح و از فشار وارده بر زانو نیز کاسته شود.

ممکن است بسیاری از افراد برای انجام این عمل جراحی از اطلاعات کافی برخوردار نبوده و حتی برای انجام آن با تردیدهایی رو به رو شوند، در این محتوا با به طب آنلاین همراه شوید تا به‌طور مفصل در مورد این جراحی با شما صحبت کنیم.

جراحی استئوتومی زانو چیست؟

استئوتومی زانو نوعی جراحی بوده که در آن بخشی از استخوان فوقانی ساق پا یا قسمت تحتانی استخوان ران (فمور) بریده و به‌طور مجدد تراز می‌شود. جراحی استئوتومی زانو زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که در قسمتی از زانو ساییدگی ایجاد شده و سبب ایجاد درد در آن نواحی می‌شود.

مشاوره رایگان

نام و نام خانوادگی(Required)
شما به کدام درد مبتلا هستید؟!(Required)

در مواجه با چنین شرایطی اغلب ساق پا به‌صورت پاپیونی (واروس) قابل مشاهده است زیرا غضروف زانو به سمت بیرون ساییده می‌شود. همچنین در هنگام ایستادن یا راه رفتن، بیشتر وزن بدن فرد بر روی قسمت ساییده شده قرار داده می‌شود.

جراحی استئوتومی زانو، با تغییرات بر استخوان، تراز پا را به‌صورت اصولی به سمت خارج بدن تغییر داده و در نهایت پس از جراحی وزن فرد به‌صورت کاملا متعادل بر روی هر دو پا قرار گرفته و درد اولیه و ساییدگی ایجاد شده در فرد به‌صورت کامل از بین می‌رود.

جراحی استئوتومی زانو چگونه است؟

جراحی استئوتومی بر استخوان ساق پا و زیر کلاهک یا استخوان ران بالا کلاهک زانو برحسب نیاز فرد و تشخیص پزشک انجام می‌شود. در طول جراحی فرد هیچگونه دردی را احساس نخواهد کرد، پزشک از بی‌حسی نخاعی یا اپیدورال همراه با دارو به کمک آرامبخش استفاده خواهد کرد.

  • برای شروع جراحی، جراح یک برش حدود 10 الی 13 سانتی‌متری در ناحیه استئوتومی ایجاد می‌کند.
  • درصورت نیاز جراح ممکن است مقداری از ساق پای شما را از زیر قسمت سالم برداشته به این عمل استئوتومی‌ بسته می‌گویند. (درصورتی‌که مقداری از ساق از سمت جلو برداشته شود، این عمل استئوتومی باز گفته می‌شود).
  • پس از برداشتن مقداری از ساق پا و با توجه به نوع استئوتومی منگنه، پیچ و یا صفحاتی در محل برس برای فرد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روند جراحی استئوتومی زانو

جراحی استئوتومی زانو

جراحی استئوتومی بر استخوان ساق پا و زیر کلاهک یا استخوان ران بالا کلاهک زانو برحسب نیاز فرد و تشخیص پزشک انجام می‌شود. در طول جراحی فرد هیچگونه دردی را احساس نخواهد کرد، پزشک از بی‌حسی نخاعی یا اپیدورال همراه با دارو به کمک آرامبخش استفاده خواهد کرد.

  • برای شروع جراحی، جراح یک برش حدود 10 الی 13 سانتی‌متری در ناحیه استئوتومی ایجاد می‌کند.
  • درصورت نیاز جراح ممکن است مقداری از ساق پای شما را از زیر قسمت سالم برداشته به این عمل استئوتومی‌ بسته می‌گویند. (درصورتی‌که مقداری از ساق از سمت جلو برداشته شود، این عمل استئوتومی باز گفته می‌شود).
  • پس از برداشتن مقداری از ساق پا و با توجه به نوع استئوتومی منگنه، پیچ و یا صفحاتی در محل برس برای فرد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مطالعه بیشتر: شل کننده های عضلانی

خطر جراحی استئوتومی ؛ آیا راه رفتن بعد از عمل استئوتومی خطرناک است؟

با توجه به اینکه در این روش درمانی فرد در برخی از شرایط بیهوش می‌شود، ممکن است پس از جراحی مشکلاتی برای وی به وجود آید یا حتی خطرات و عوارضی پس از انجام عمل جراحی در فرد ایجاد شود.

  • واکنش‌های آلرژیک نسبت به داروها
  • خون ریزی
  • عفونت( درصورت عدم رعایت توصیه‌های پزشکی)
  • لخته شدن خون در پا به‌صورتی که فرد از راه رفتن بعد از عمل استئوتومی به دلایل مختلفی همانند درد و عدم توانایی در راه رفتن امتناع کند.
  • احساس سفتی در ناحیه زانو
  • به‌وجود آمدن عفونت در ناحیه مفاصل زانو
  • عدم موفقیت فیکساسیون که فرد نیاز به جراحی بیشتری دارد.
  • عدم هم ترازی در ناحیه مفصل و زانوی فرد

بهتر است قبل از زمان جراحی خود به‌صورت کامل پزشک خود را در جریان داروهای مصرفی قرار دهید تا از پزشک با توجه به شرح حال شما بتواند از خطرات احتمالی در حین عمل به خوبی جلوگیری کند.

مزایا و معایب استفاده از روش استئوتومی زانو

هدف نهایی از انجام جراحی استئوتومی درواقع اصلاح تراز زانو، افزایش طول عمر مفاصل در زانو و انتقال و کاهش فشار بر روی نواحی آسیب دیده زانو است. شناخت مزایا و معایب این روش می‌تواند در تصمیم شما تاثیرگذار باشد.

مزایای جراحی استئوتومی زانو

  1. حفظ آناتومی و همچنین تاخیر در جراحی تعویض مفصل زانو درصورت پیشرفت زانو درواقع از بارزترین مزایای جراحی استئوتومی زانو است.
  2. فرد پس از دوره نقاهت خود هیچگونه محدودیتی در انجام کارهای فیزیکی خود نخواهد داشت و به راحتی می‌تواند کارهای روزمره و مورد علاقه خود را انجام دهد.
  3. این روش درمانی یک روش کم خطر جهت همتراز کردن زانوهای فرد و درمان مشکلات زانوی وی شناخته شده است.

معایب جراحی استئوتومی زانو

این روش درمانی در کنار داشتن مزایا از معایبی نیز برخوردار بوده، خوب است بدانید طول دوره نقاهت در این روش درمانی سخت‌تر و طولانی‌تر از جراحی‌های کامل است.

فرد ممکن است مدتی قادر به تحمل وزن خود بر روی زانوی درگیر نبوده و تا زمان بهبود کامل توانایی حرکت بدون عصای مخصوص را نداشته باشد.

مراقبت‌ های پس از جراحی؛ از درد تا ورم پا بعد از عمل استئوتومی

توجه به توصیه‌های پزشک تاثیر بسیار زیادی در روند بهبود شما پس از عمل خواهد داشت و پس از دوره نقاهت بهترین نتیجه را از عمل زانوی خود کسب کنید. مراقب‌های پس از جراحی استئوتومی زانو به شرح زیر هستند.

  • پزشک متخصص برای محدود کردن میزان حرکات احتمالی زانوی شما، زانوبندهای مناسب را برای شما تجویز می‌کند که استفاده از یک زانوبند یا بریس مناسب بسیار تاثیر بالایی در نگه داشتن زانوی شما در موقعیت صحیح خواهد داشت.
  • برای جلوگیری از ورم پا بعد از عمل استئوتومی راه رفتن به کمک عصا به مدت 6 هفته از جانب پزشک به شما توصیه می‌شود، در ابتدا ممکن است از شما خواسته شود تا به مدت کوتاهی راه نروید، در نهایت به مرور و به کمک فیزیوتراپیست راه رفتن خود را آغاز کنید و از زانوبند به ویژه زانوبند زاپیامکس Zapiamax استفاده کنید.

در نظر داشته باشید بهبودی کامل پس از عمل جراحی استئوتومی زانو بین چند ماه تا یک سال با توجه به میزان همکاری فرد متغیر خواهد بود و پس از آن فعالیت‌های نسبتا سنگین تنها با مشورت و صلاح دید پزشک باید انجام شود.

جراحی استئوتومی زانو

جراحی استئوتومی زانو برای چه افرادی مناسب است؟

انجام عمل استئوتومی زانو به‌طور معمول برای بیماران مبتلا به آستئوآرتریت که در یک نواحی رخ داده است، توسط پزشک انجام می‌شود. این جراحی به‌طور همزمان با سایر جراحی‌ها همانند جراحی غضروف در پاهای پرانتزی یا پاهای ضربدری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

استئوتومی به‌طور معمول در افراد زیر 60 سال صورت گرفته و بهترین نتیجه را کسب می‌کنند. افرادی که این عمل جراحی درمانی را انجام می‌دهند بین 10 الی 15 سال پس از این جراحی، معمولا نیاز به تعویض کامل زانوی خود خواهند داشت.

درواقع می‌توان گفت این جراحی موثرترین و اصولی‌ترین روش برای افراد بسیار فعال و لاغر زیر 40 سال بوده که در ناحیه زانوی خود ساییدگی و عدم تراز در زانوها را دارند و از زانوهای پرانتزی یا ضربدری رنج می‌برند.

مطالعه بیشتر : صبحانه مفید برای آرتروز زانو

همچنین بهترین کیس جهت انجام این جراحی افرادی هستند که تنها در یک سمت زانوی خود درد را احساس کرده و در نواحی زیر کاسه زانوی خود دردی احساس نمی‌کنند.

بهره‌گیری از جراحی استئوتومی زانو برای افرادی که از ساییدگی زانو، انحراف زانو و عدم تراز میان زانوهای خود برخوردار هستند، توسط پزشک متخصص معتبر پیشنهاد می‌شود.

این روش درمانی که در حدود یک الی 2 ساعت زمان‌بر بوده، روشی اصولی جهت اصلاح نواقص زانوی فرد است که پس از گذشت نقاهت فرد به راحتی قادر به انجام فعالیت‌های گذشته خود قبل از جراحی خواهد بود.

توجه به مراقبت‌های پس از جراحی استئوتومی زانو می‌تواند به فرد کمک کند تا دوره نقاهت خود را کاهش دهد و در کم‌ترین زمان به کمک فیزیوتراپی راه رفتن بدون عصا را در پیش بگیرد.

عمل جراحی استئوتومی زانو چیست؟

عمل استئوتومی زانو نوعی جراحی بوده که در آن بخشی از استخوان فوقانی ساق پا یا قسمت تحتانی استخوان ران(فمور) بریده و به‌طور مجدد تراز می‌شود.

جراحی استئوتومی زانو چقدر طول می‌کشد؟

عواملی همچون میزان میزان تراشیدن استخوان‌ها می‌تواند تاثیر بسیاری در مدت زمان عمل داشته باشد؛ اما به‌طور معمول بین یک الی 2 ساعت این عمل جراحی طول خواهد کشید.

خطرات احتمالی جراحی زانوی استئوتومی چیست؟

مواردی همچون خطر عفونت درصورت رعایت دستورات پزشک، عدم راه رفتن بعد از عمل استئوتومی، عدم همترازی در زانو و… خطرات احتمالی ناشی از عمل جراحی زانو است.

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۱۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *