مقالات

درمان آب آورد‌ن زانو؛ از روش‌های سنتی تا جراحی

درمان آب آورد‌ن زانو

درمان آب آورد‌ن زانو اغلب با روش‌های سنتی و خانگی مانند مصرف داروی گیاهی یا ورزش امکان می‌پذیرد. با این حال در برخی از موارد، برای درمان آب آورد‌ن زانو نیاز به مراقبت‌های پزشکی و عمل جراحی است. در صورتی که زانو به طور مداوم متورم یا همراه با درد شدید و سایر علائم جدی باشد، نیاز به مراقبت‌های پزشکی خواهد بود.

در این مقاله از سایت به طب آنلاین، به طور مفصل در مورد روش‌های درمان آب آورد‌ن زانو صحبت می‌کنیم.

درمان آب آورد‌ن زانو به چه روش‌هایی امکان‌پذیر است؟

آب آورد‌ن زانو عارضه‌ای دردناک است که به علت تجمع مایعات اضافی در اطراف زانو اتفاق می‌افتد. این عارضه اغلب با علائمی همچون تورم خفیف تا متوسط زانو و افیوژن زانو همراه بود‌ه و معمولاً در خانه قابل درمان است. در موارد شدیدی که شدت علائم بسیار بالا و خارج ازحدتحمل باشد، پزشک با انجام فرآیندی به نام آسپیراسیون اقدام به تخلیه مایع زانو می‌کند.

مشاوره رایگان

نام و نام خانوادگی(Required)
شما به کدام درد مبتلا هستید؟!(Required)

احتمالا شما هم هنگام ابتلا به این عارضه مدام از خود می‌پرسید که آیا آب آورد‌ن زانو خطرناک است؟ و یا چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در زیر دستورالعمل‌هایی وجود دارد که به افراد کمک می‌کند تصمیم بگیرند که آیا تورم زانو آنها نیاز به مراقبت پزشکی دارد یا خیر.

با مشاهده چه علائمی از آب آورد‌ن زانو باید به پزشک مراجعه کرد؟

در حالت معمول، تورم مفصل یا آب آوردگی زانو با چند روز استراحت و مراقبت در خانه بهبود می‌یابد. در صورتیکه با اعمال روش‌های سنتی و خانگی شاهد بهبودی و درمان تقریبی آب آورد‌ن زانو نبودید، حتما با پزشک مشورت کنید. با مشاهده هر یک از علائم زیر، نیاز به مراجعه پزشک حتمی خواهد بود:

  • تب بالا
  • ظاهر غیرعادی زانو
  • زانو درد شدید یا مداوم
  • تغییر رنگ پوست زیر زانو
  • قرمزی یا گرمی اطراف زانو
  • کلیک کرد‌ن یا قفل شد‌ن زانو
  • ناتوانی در تحمل وزن بر روی زانو
  • ناتوانی در خم و صاف کرد‌ن مفصل زانو
  • درد، بی‌حسی یا سوزن‌سوزن شد‌ن پوست زیر زانو

برخی از افراد علاوه بر موارد فوق، دچار تورم شدیدی در ساق پاهای خود می‌شوند. این مسئله خبر از وجود یک بیماری زمینه‌ای جدی است که نیاز به تشخیص و درمان فوری دارد. به همین جهت اگر به طور ناگهانی و بدون هیچ دلیل خاصی دچار تورم پا شدید، سریعا در پی مراقبت‌های پزشکی باشید.

علائم آب آوردن زانو

آب آورد‌ن زانو چگونه درمان می‌شود؟

مراجعه به پزشک و تشخیص قطعی وی، اولین مرحله از درمان آب آورد‌ن زانو است. در همین راستا، پزشک ابتدا زانوی شما را معاینه می‌کند و چندین سوال از سوابق پزشکی شما می‌پرسد. در ادامه اگر نیاز به بررسی‌های بیشتر بود، پزشک اقدام به تجویز تست‌های تصویربرداری پزشکی مانند اشعه ایکس می‌کند. نتیجه تست‌های تصویربرداری، پزشک را در زمینه انتخاب دقیق بهترین راه درمان یاری می‌کند.

پزشک متخصص پس از اتمام بررسی‌های لازم، یکی از روش‌های درمانی زیر را برای آب آورد‌ن زانوی شما توصیه می‌کند:

درمان خانگی آب آورد‌ن زانو؛ روشی مناسب برای رفع علائم خفیف

در بسیاری از موارد، تورم مفصل زانو با درد و ناراحتی خفیف تا متوسطی ظاهر می‌شود. این نوع از آب آوردگی زانو به‌سادگی با روش‌های خانگی قابل درمان است. به‌طوریکه با انجام دقیق و منظم آنها در طول یک تا سه روز، علائم شما به طرز چشمگیری کاهش می‌یابد.

برای اینکه بتوانید مشکل آب آورد‌ن زانو را در خانه درمان کنید، مراحل زیر را طی نمایید:

استراحت

اولین گام برای ترمیم و بهبودی زانوی متورم است. به همین منظور باید به مدت 24 ساعت یا بیشتر از انجام ورزش و فعالیت‌های سنگین بپرهیزید. البته این بدین معنی نیست که مفصل زانوی خود را کاملا بی‌حرکت نگه دارید. فقط از انجام هر گونه فعالیتی که باعث تورم زانو می‌شود، خودداری کنید.

یخ درمانی

روشی آسان و موثر برای کاهش ورم شدید زانو است. در واقع، یخ‌درمانی سبب انقباض عروق خونی اطراف، بهبود خونرسانی و کاهش التهاب ناحیه متورم می‌شود. به طوریکه با قرار داد‌ن یخ روی زانو به مدت 15 تا 20 دقیقه هر بار شاهد کاهش تورم زانوی خود خواهید بود. منتها به هیچ عنوان یخ را مستقیماً روی پوست خود قرار ندهید، زیرا باعث سوزش ناحیه متورم می‌شود. در عوض، آن را داخل یک کیسه پلاستیکی دربستـه قرار داد‌ه و کیسه را داخل یک حوله تمیز بپیچید. سپس آن را روی پوست خود بگذارید.این کار را چندین بار در روز تکرار کنید تا هرچه سریع‌تر نتایج مثبتی را مشاهده کنید.

یخ درمان برای آب آوردگی زانو

فشرده‌سازی

شامل پیچاند‌ن مفصل آسیب‌دیده در یک باند الاستیک است. استفاده از باند فشاری سبب جلوگیری از تجمع مایع در داخل و اطراف مفصل می‌شود. توجه داشتـه باشید که بانداژ پهن‌تری را انتخاب کنید تا فشار بیشتری را بدون قطع گردش خون ایجاد کند.

درمان آب آورد‌‌ن زانو با ورزش؛ روشی کارساز برای رفع تورم مفصل زانو

ورزش و فعالیت‌های بدنی به طرز شگفتی شما را در تقویت عضلات زانو و پاهایتان یاری می‌کنند. به طوریکه با انجام مرتب ورزش‌هایی ساده مانند پیاده‌روی، یوگا، حرکات کششی و غیره شاهد بهبود دردهای زانوی خود خواهید بود. همچنین با انجام برخی ورزش‌های خاص از جمله موارد زیر، به کاهش تورم مفصل زانو نیز کمک خواهید کرد:

تمرینات ایزومتریک

تمرینات ایزومتریک بدون حرکت مفصل موجب انقباض عضلات بدن می‌شود. برای داشتـن برنامه‌ای متعادل جهت تقویت و حمایت از عضلات اطراف زانوهای خود از یک فیزیوتراپیست کمک بگیرید.

بالا برد‌ن زانو

عملی موثر در کاهش التهاب، تورم و ناراحتی زانو است. بدین معنی که بالا برد‌ن زانو سبب کاهش جریان خون به زانوها و در نتیجه تخلیه مایع اضافی از مفصل می‌شود. برای این کار باید پای آسیب‌دیده را بالاتر از قلب خود نگه دارید و با زانو و ساق پا روی بالش دراز بکشید. کوسن‌ها یا بالش‌های معمولی این کار را انجام می‌دهند، اما بالش‌های مخصوص بلند کرد‌ن پا نیز در دسترس هستند. این بالش‌ها معمولاً از فوم ساختـه شده‌اند و به‌طور ویژه برای حمایت از زانوهای آسیب‌دیده طراحی شده‌اند.

ماساژ داد‌ن زانو

روشی ایده‌آل برای رفع سفتی و عضلات است که به تخلیه مایع اضافی از زانو نیز کمک می‌کند. این کار را می‌توانید خودتان انجام دهید و یا به یک ماساژدرمانگر واجد شرایط مراجعه کنید.

درمان سنتی آب آورد‌ن زانو با داروی گیاهی

بهره‌گیری از داروی گیاهی و سنتی، از دیرباز راهکاری موثر در درمان خانگی مشکلات مفصلی ازجمله آب آورد‌ن زانو و درمان قطعی زانو درد با طب سنتی بود‌ه است. بهترین داروهای گیاهی مورد استفاده برای درمان آب آورد‌ن زانو، شامل دارچین، زنجبیل، زردچوبه، روغن کنجد و غیره است. این گیاهان دارویی با ترکیبات ضد التهاب و پرخاصیت خود به کاهش تورم مفصل زانوها کمک می‌کنند.

علاوه بر داروی گیاهی، در طب اسلامی برخی روش‌های سنتی نیز برای درمان آب آورد‌ن زانو رایج است. مهم‌ترین آنها شامل:

  • بادکش
  • زالو درمانی
  • استفاده از زانوبند طبی

دارو درمانی؛ رایج‌ترین روش درمان آب آورد‌ن زانو

در اکثر موارد، پزشک با معاینه اولیه بیمار داروهایی را برای کاهش درد و ناراحی مفصل زانو تجویز می‌کند. عمدتا این داروها شامل مسکن‌های ضد التهابی غیراستروئیدی بدون نسخه و داروهای موضعی ضد درد هستند.
داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و ناپروکسن به تسکین تورم زانو و کاهش درد و التهاب ناشی از آن کمک می‌کنند. در مواردی هم ممکن است پزشک داروهای قوی‌تری را برای درمان درد و تورم شدید تجویز کند.

داروهای موضعی سالیسیلات نیز دوز کمی از داروهای ضد التهابی را ارائه می‌دهند که از نظر شیمیایی شبیه آسپرین است. این نوع از داروها مستقیماً روی پوست زانوی آسیب‌دیده اعمال شد‌ه و درد و تورم را تا حدود زیادی کاهش می‌‎دهند و در درمان زانو درد نقش دارند. فقط توجه داشتـه باشید که داروهای موضعی را روی پوست بریده‌شده و ترک‌خورده یا پوستی که دارای عفونت یا بثورات است، استفاده نکنید.

آسپیراسیون مفصل؛ روشی ایده‌آل برای جراحی آب آوردگی شدید زانو

در مواردی که شاهد تجمع بیش از حد مایعات در مفصل زانو بودید، چاره‌ای جز جراحی نخواهید داشت. جراحی آب آوردگی زانو، یک عمل سرپایی به نام آسپیراسیون یا آرتروسنتز است که در طول آن مایعات اضافی مفصل زانو تخلیه می‌شوند. این عمل با برشی بخشی کوچکی از زانو و وارد کرد‌ن دوربین و ابزارهای مخصوص آسپیراسیون انجام می‌شود. در طول این جراحی، پزشک مایع را از کپسول مفصل زانو یا بورس آسیب‌دیده با استفاده از سوزن و سرنگ خارج می‌کند.

طی این فرآیند، پزشک به رنگ و ویسکوزیته مایع تخلیه شد‌ه توجه می‌کند. گاهی اوقات هم این مایع را برای تجزیه و تحلیل بیشتر به آزمایشگاه می‌فرستد. تعیین نوع محتویات مایع به تشخیص دقیق‌تر مشکل کمک می‌کند. به عنوان مثال، کریستال‌های اسید اوریک در مایع مفصلی نشان‌دهنده نقرس و باکتری‌های موجود در مایع نشان‌دهنده عفونت هستند.

آسپیراسیون مفصل

چکیده روش‌های درمان آب آورد‌ن زانو

آب آورد‌ن زانو به وضعیتی اطلاق می‌شود که در طول برخی آسیب‌های وارده، مایعات اضافی به شکل توده در اطراف زانو جمع می‌شوند. این عارضه اغلب با علائم خفیف تا متوسطی ظاهر می‌شود، اما تورم مفصل زانو مهم‌ترین نشانه آن است.

در مواردی که شاهد علائم خفیفی از آب آورد‌ن زانو بودید، می‌توانید از روش‌های خانگی و سنتی برای درمان استفاده کنید. ورزش، مصرف داروی گیاهی و زالو درمانی از مهم‌ترین درمان های خانگی و سنتی هستند که در طب اسلامی نیز بدان اشاره شد‌ه است. با این حال اگر علائم شما شدید و خارج از حد تحمل باشند، نیاز به جراحی و آسپیراسیون مفصل برای شما جدی خواهد بود.

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۲۰ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *