یکی از بهترین قرصهای شل کننده عضلانی در برای کاهش درد کمر و گردن مصرف متوکاربامول است. این دارو دردها و ناراحتیهای ناشی از رگ به رگ شدن عضلات و گرفتگی را کاهش میدهد. متاکاربامول با نام تجاری روباکسین نیز به فروش میرسد. مهمترین فواید متوکاربامول کاهش گرفتگی و شل شدن عضلات دچار تنش از طریق کاهش انتقال پیامهای عصبی که سبب انقباض میشود؛ است. البته مصرف این دارو با عوارضی مانند: احساس خواب آلودگی و خستگی مفرط نیز همراه است.
قرص متوکاربامول ۵۰۰ برای چیست؟ آیا قرص متوکاربامول اعتیاد اور است؟
مصرف این دارو باید زیر نظر پزشک و در مدت زمان مشخص باشد. در بسیاری از موارد در کنار مصرف متاکاربامول از روشهای کمک درمانی مانند فیزیوتراپی نیز استفاده میشود. از آنجایی که سلامتی و آگاهی شما برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد در این سری از مقالات به طب آنلاین قصد داریم در خصوص موارد مصرف، فواید، عوارض و سایر موارد مرتبط با قرص متاکاربامول صحبت کنیم. مهمان مقاله ما باشید تا در خصوص این موضوع جالب بیشتر بدانید.
اطلاعات دارویی قرص متاکاربامول
- نام تجاری دارو: Robaxin
- کاربرد دارو: شل کردن عضلت و تسکین دردهای عضلانی
- اشکال دارویی متاکاربامول: قرص و آمپول
- داروهای مشابه: کاریسوپرودول، کلرزوکسازون، سیکلوبنزاپرین، متاکسالون و تیزانیدین
قرص متوکاربامول ۵۰۰ برای چیست؟
سفت شدن و گرفتگی ناگهانی عضلات، اسپاسم عضلانی نامیده میشود. در این وضعیت فرد علاوه بر درد شدید قادر به انجام بسیاری از فعالیتهای معمولی خود نخواهد بود. متاسفانه گرفتگی عضلانی جزء مشکلات رایج ورزشکاران و در مقابل افراد دارای عضلات ضعیف است. یکی از بهترین روشهای کاهش دردها و گرفتگی عضلات، مصرف داروی متاکاربامول است.
. داروی متاکاربامول برای شل کردن کوتاه مدت عضلات تحت تنش استفاده میشود. مکانیسم اثر این دارو به گونهای است که از طریق کاهش انتقال پیامهای عصبی استیل کولین در ساقه مغز که مرتبط با عملکرد عضلات است؛ سبب کاهش انقباض میشود. این دارو در دوزهای 500 و 1000 میلی گرم در داروخانه موجود است. در بیشتر موارد این دارو قبل از انجام فیزیوتراپی مصرف میشود.
آثار فارماکولوژیک قرص متوکاربامول
داروی متاکاربامول از طریق غیرفعال کردن عملکرد سیستم عصبی مرکزی سبب کاهش درد و گرفتکی عضلانی میگردد. به همین دلیل مصرف آن در کنار داروهای دیگر دارای اثرات مشابه مانند: الکل، مواد مخدر، داروهای شل کننده عضلات و ضد افسردگی سبب بروز اثرات مضاعف و در موارد شدید فلج موقت بیمار میشود. جالب است که بدانید مدت زمان اثر بخشی این دارو 30 دقیقه و حداکثر غلظت پلاسمایی جذب آن حدود 16.5-29.8 میکروگرم در میلی لیتر است. این دارو در گروه کارباماتها بوده و با نام تجاری روباکسین نیز شناخته میشود.
موارد استفاده و فواید قرص متوکاربامول
مهمترین مورد مصرف داروی متاکاربامول رفع گرفتگی و دردهای ناشی از اسپاسم عضلات است. داروی متاکاربامول یکی از بهترین داروهای مسکن برای دردهای عضلانی پس از ترک مواد مخدر است. این دارو همچنین سبب تسکین دردها و گرفتگیهای عضلانی ماشی از تنشهای عصبی میشود. برای بازیابی پس از آسیبهای عضلانی بهتر است این دارو را همزمان با سایر درمانها مانند فیزیوتراپی استفاده کنید. داروی متاکاربامول سبب رفع گرفتگی حین ورزش شده و انجام ورزشهای اصلاحی را آسانتر میکند.
مدت زمان اثر آمپول متوکاربامول
متوکاربامول به صورت قرص و آمپول مصرف میشود. این دارو علاوه بر کمردرد برای بیماری کزاز نیز تجویز میشود. مدت زمان اثر آمپول متوکاربامول پس از تزریق 30 دقیقه است. این دارو به صورت تزریق داخل عضلانی و یا وریدی درون سرم استفاده میشود. فراموش نکنید که استفاده تنها از آمپول متوکاربامول کافی نیست؛ این دارو باید در کنار روشهای درمانی مانند آب درمانی استفاده شود.
درباره آمپول تاج خروس بیشتر بدانید!
نحوه مصرف قرص متوکاربامول
این دارو را میتوانید روزی سه مرتبه با معده پر یا پس از صرف غذا مصرف کنید. توجه داشته باشید به دلیل نوع مکانیسم اثر این دارو و اثرات خاصی که روی سیستم عصبی محیطی دارد، نباید بدون نظارت پزشک و به صورت خود سرانه مصرف کنید. افزایش ناگهانی دوز دارو تاثیری در شیوه اثرگذاری آن ندارد. دوز داروی متاکاربامول متناسب با وضعیت افراد تعیین میشود. یعنی مقدار مصرف آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
در صورت فراموش کردن مصرف دارو آن را مجددا در زمان مشخص مصرف فرمایید. فرم تزریقی داروی متاکاربامول باید زیر نظر پزشک و در درمانگاه تزریق شود؛ زیرا احتمال بروز شوک داروی و بی هوش شدن فرد وجود دارد. اگر پس از یک دوره مصرف دارو تغییری در وضعیت خود مشاهده نکردید حتما با پزشک متخصص صحبت کنید.
فرق بین متوکاربامول و ناپروکسن چیست؟
ناپروکسن در واقع جزء داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی است که برای تسکین دردهای خفیف تا متوسط عضلانی ناشی از کرونا، قاعدگی و آرتریت روماتوئید مصرف میشود. مصرف این دارو بدون نسخه پزشک نیز امکان پذیر است. ناپروکسن از طریق مسدود کردن اثر آنزیم سیکلوکسیژناز مانع از تولید پروستاگلاندین یا ماده ایجاد کننده التهاب و درد میشود.
داروی متوکاربامول نیز دارویی است که به طور مستقیم روی عضلات تاثیر نمیگذارد؛ بلکه از طریق مسدود کردن مسیر پیامهای عصبی موثر روی عملکرد عضله سبب کاهش گرفتگی عضلات میشود. مصرف این دارو بدون نسخه پزشک ممنوع است. داروی متوکاربامول برای دردهای عضلانی و استخوانی حاد مصرف میشود.
عوارض قرص متوکاربامول
مصرف تمام داروهای شیمیایی و حتی گیاهی با عوارض مختلفی همراه است. نوع عوارض از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برای پیشگیری از بروز عوارض و خطرات مختلف پیشنهاد میشود، دارو را دقیقا مطابق نظر پزشک مصرف کنید و قبل از شروع مصرف دارو لیست از داروهای مصرفی و بیماریهای خود را به پزکتان ارائه دهید.
مهمترین عوارض ناشی از مصرف داروی متاکاربامول شامل موارد زیر است:
- خوابآلودگی
- سرگیجه
- سبکی سر
- مشکلات بینایی
- عدم هماهنگی عضلات
- سوء هاضمه
- احساس طعم فلزی
- ناراحتی معده
- معده درد
- تهوع
- استفراغ
- تغییر رنگ ادرار
- غش
- لرز
- تب
- گر گرفتگی
- افزایش فشار خون
- قرمزی چشم همراه با گرفتگی بینی
- تغییرات خلقی
- گیجی
- فراموشی
- تغییر وضعیت ضربان قلب
- تغییر رنگ پوست
- زردی چشم
- تهوع
- استفراغ
- تیرگی رنگ مدفوع
- لکوپنی (IV)
- سبکی سر و تاری دید
- حالت تهوع
- بی اشتهایی
- ایلئوس آدینامیک
- دیسگوزیا
- ناراحتی گوارشی
- نیستاگموس
- دوبینی
- گرگرفتگی
– بعد از تزریق عضلانی یا وریدی ممکن است عوارضی مانند: همولیز، آنافیلاکسی، ترومبوفلبیت، پوسته پوسته شدن و درد در محل تزریق، افزایش هموگلوبین و گلبولهای قرمز در ادرار، حملات تشنجی نیز رخ دهد.
تداخلات دارویی متوکاربامول
تداخلات دارویی در واقع مواردی هستند که در صورت مصرف همزمان دارو با داروهای دیگر عوارض جانبی جدی ایجاد میشود و یا اثرات داروها تغییر پیدا میکند. به همین دلیل گفته میشود قبل از مصرف دارو حتما بررسی کنید که داروهای مصرفی شما با یکدیگر تداخل نداشته باشند. داروی متاکاربامول نیز با تعدادی از انواع داروها دارای تداخل دارویی است.
تداخلات دارویی داروی متاکاربامول عبارتند از:
- انواع داروهای خواب آور، داروهای اعصاب و ضد اضطراب مانند: زولپیدم و دیازپام
- انواع آنتی هیستامین مانند: دیفن هیدرامین و سیتریزین
- سایر شل کنندههای عضلانی و داروهای مسکن مانند: کدوئین
موارد هشدار حین مصرف داروی متوکاربامول
از آنجایی که این دارو سبب شل کردن عضلات میشود و ممکن در حین مصرف آن خطر اتفاقات و حوادثی مانند سقوط افزایش پیدا کند. به همین دلیل افرادی مانند: سالمندان در حین مصرف آن بیشتر دقت داشته باشند.
اگر در حین درمانهایی مانند دندان پزشکی هستید حتما قبل از هرگونه اقدام پزشک متخصص را نسبت به مصرف این دارو در جریان بگذارید.
از انجایی که این دارو سبب خواب آلودگی و گیجی میشود پس از مصرف آن از انجام اقداماتی مانند رانندگی بپرهیزید.
در حین مصرف داروی متوکاربامول از مصرف مواد مخدر و الکل خودداری فرمایید.
داروی متوکاربامول جزء داروهایی است که در نتایج آزمایش تداخل ایجاد میکند (مخصوصا آزمایشهای غربالگری) به همین دلیل از مصرف دارو قبل از انجام آزمایش خودداری فرمایید. در صورت مصرف دارو حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
آیا میتوان از متاکاربامول برای کمک به ترک اعتیاد استفاده کرد؟
بله؛ یکی از عوارض ترک اعتیاد درد و ضعف عضلانی است. از آنجایی که داروی متاکاربامول سبب کاهش درد و گرفتکیهای عضلانی (به دلیل تضعیف سیستم عصبی مرکزی و تأثیر روی اعصاب نخاع) میشود؛ بسیاری از پزشکان برای افراد در حال ترک اعتیاد تجویز میکنند. با این حال باید توجه داشته باشید! از آنجایی که مصرف طولانی مدت این دارو سبب وابستگی روانی فرد و نوعی اعتیاد به دارو میگردد، باید زیر نظر پزشک و در دوز مشخص مصرف شود. مهمترین عوارض مصرف طولانی مدت و زیاد این دارو شامل: تهوع، خواب آلودگی شدید، غش، تشنج و حتی کما است. دقت کنید! داروی متاکاربامول با مواد اعتیاد آور مانند ماری جوانا شدیدا تداخل داشته و در صورت مصرف همزمان سبب تشنج و عوارض جبران ناپذیر میشود.
موارد منع مصرف داروی متوکاربامول
موارد منع مصرف در واقع مواردی هستند که در صورت مصرف دارو مکانیسم دارو تغییر کرده و یا سبب بروز عوارض و خطرات جبران ناپذیری میشود. بعضی از این موارد در میان داروهای مختلف مشترک و بعضی از آنها فقط مختص به داروهای خاصی هستند.
داروی متوکاربامول در موارد زیر دارای منع مصرف است:
- حساسیت به داروهای مشابه
- بارداری
- شیردهی
- تشنج
- صرع
- اختلالات سیستم اعصاب مرکزی
- بیماری عضلانی
- بیماری کبدی
- بیماری کلیوی
-مصرف دارو در دوران بارداری و شیردهی با عوارض متعددی همراه است. به همین دلیل در صورت لزوم استفاده از دارو حتما باید زیر نظر پزشک متخصص مصرف فرمایید.
-از مصرف داروی دارای تاریخ انقضا گذشته خودداری فرمایید. داروهای تاریخ گذشته سبب بروز مسمومیتهای دارویی میشوند.
-این دارو فقط برای شما تجویز شده است. بنابراین از توصیه به مصرف آن به سایر افراد جدا خودداری فرمایید.
دارو را دقیقا سر موقع و به صورت مرتب مصرف فرمایید.
توصیه های مصرف سرخود متاکاربامول
مصرف داروی متوکاربامول به هیچ عنوان توصیه نمیشود. در صورت فراموشی یک دوز مصرف دارو از مصرف دو برابر دارو خودداری کرده و داروی متوکاربامول را در موقع مخصوص خود با دوز مشخص و تعداد توصیه شده توسط پزشک مصرف نمایید.
شرایط نگهداری داروی متوکاربامول
داروی متاکاربامول باید در محیط خشک و خنک نگهداری شود.
دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید.
از قرار دادن دارو در معرض نور مستقیم خورشید خودداری فرمایید.
آیا مصرف قرص متاکاربامول برای عملکرد قلب ضرر دارد؟
متاسفانه بله؛ این دارو به دلیل افت شدید فشار خون و ضربان قلب سبب آریتمی شدید میگردد. علاوه بر این به دلیل اثرات آن روی سیستم عصبی مرکزی اثراتی مانند شلشدن رگهای خونی را نیز در پی دارد. به همین دلیل لازم است بیماران قلبی قبل از مصرف دارو با پزشک خود مشورت کرده و از مصرف طولانی مدت با دوز بالا خودداری فرمایند.
1. آیا قرص متوکاربامول اعتیاد اور است؟
در مواردی مصرف این دارو سبب وابستگی روانی میشود.
2. آیا قرص متوکاربامول خواب اور است؟
بله؛ داروی متوکاربامول به دلیل نوع مکانیسم مصرف سبب بروز خواب آلودگی میشود.
3. قرص متوکاربامول برای چه دردی است؟
داروی متوکاربامول برای رفع گرفتگی و اسپاسم عضلات مصرف میشود.
4. قرص متوکاربامول چند ساعتی مصرف شود؟
داروی متوکاربامول هر 8 ساعت یکبار مصرف میشود. توجه داشته باشید دوز این دارو نباید از 3 گرم بیشتر شود. همچنین به دلیل نوع اثرات جانبی نباید بدون مشورت پزشک دارو را مصرف فرمایید. در صورت تزریق دارو دوز توصیه شده 1 گرم است. همچنین برای کاهش درد پس از انجام عمل جراحی حدود ۱۰۰۰ میلیگرم هر ۸ ساعت باید مصرف شود.
5- در چه صورت پس از مصرف متاکاربامول باید سریعا به اورژانس مراجعه کرد؟
در صورتی که پس از مصرف داروی متاکاربامول دچار عوارض زیر شدید، باید سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنید:
احساس سبکی سر (غش کردن)
کند و یا تند شدن زیاد ضربان قلب
تشنج
زردی (زرد شدن پوست یا چشم)
درد بدن شدید
کبودی بدن
تورم یا تغییرات پوستی
6- چه افرادی باید از مصرف قرص متاکاربامول اجتناب کنند؟
افراد دارای نارسایی کلیوی و حساسیت مفرط به داروهای مشابه متاکاربامول (شل کننده عضلانی) باید از مصرف این دارو اجتناب کنند.
7- آیا مصرف متاکاربامول سبب کاهش سردرد میشود؟
یکی از باورهای اشتباه عموم این است که مصرف داروی متاکاربامول سبب کاهش سردرد میشود. متاسفانه این باور اشتباه است. این دارو تنها برای کاهش اسپاسم و دردهای عضلانی کاربرد دارد
فروشگاه به طب نمایندگی برای خرید مطمئن کمربند پلاتینر
امتیاز شما به این مقاله