مقالات

برای پوکی استخوان چی بخوریم؟

برای پوکی استخوان چی بخوریم؟

در دنیای امروز، ما شاهد زندگی سالم و با کیفیت هستیم، که یکی از ارکان اصلی سلامتی، استواری استخوان‌هاست. از این رو یکی از وظایف ما مراقبت از استخوان‌هایمان در برابر پوکی استخوان است. به عبارتی، پیشگیری بهتر از درمان بهتر است. پوکی استخوان می‌تواند در اثر بیماری مانند آرتروز یا کمبود کلسیم یا سایر مواد مورد نیاز بدن اتفاق بیوفتد. جالب است بدانید بدانید 50 درصد از افراد بین 50 تا 65 سال به علت کهولت سن و کمبود کلسیم دچار پوکی استخوان می‌شوند.

تغذیه مناسب به عنوان یک عامل کلیدی در پیشگیری و مدیریت پوکی استخوان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. تأمل در این موضوع نشان می‌دهد که انتخاب‌های تغذیه‌ای از کودکی تا سنین بزرگی، تأثیر زیادی بر سلامت استخوان‌ها دارد و می‌تواند از عارضه‌های مرتبط با پوکی استخوان جلوگیری کند.

از درمان فوری کمر درد با کمربند پلاتینر خبر داری؟

در این مقاله از مجله به طب آنلاین، ما به بررسی نکات کلیدی تغذیه‌ایی برای پیشگیری از پوکی استخوان و تقویت سلامت استخوان‌ها می‌پردازیم. این مقاله اهمیت تغذیه مناسب و دیگر راه‌های درمانی برای سلامت استخوان‌ها را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. با ما همراه باشید.

پوکی استخوان چیست؟ 

پوکی استخوان یکی از معضل‌های بزرگ در جامعه پزشکی امروز است و اثرات جبران‌ناپذیر آن بر سلامت جسمی و کیفیت زندگی انسان‌ را همچنان تجربه می‌کنیم. این مشکل، به عنوان یک مشکل خطرناک در شکل‌گیری شکست‌های استخوانی به ویژه در افراد مسن شناخته می‌شود و به دلیل رشد جمعیت سالخورده در جوامع مدرن، از اهمیت بیشتری برخوردار است.

درباره قرص روماتیسم مفصلی بخوانید!

استخوان های شما معمولاً به اندازه کافی متراکم و قوی هستند که وزن شما را تحمل کرده و بسیاری از ضربات را جذب کنند. با افزایش سن، استخوان‌ها به طور طبیعی مقداری از تراکم و توانایی خود را برای رشد مجدد (بازسازی) از دست می دهند. پوکی استخوان باعث می شود استخوان های شما ضعیف و شکننده شوند. البته ریشه پوکی استخوان می‌تواند در تغذیه نامناسب و کمبود کلسیم بدن نیز باشد. افراد مبتلا به پوکی استخوان بسیار بیشتر احتمال دارد که شکستگی استخوان را تجربه کنند.

بیشتر مردم تا زمانی که عارضه پوکی استخوان باعث شکستن استخوانشان نشود، نمی‌دانند که به پوکی استخوان مبتلا هستند. پوکی استخوان می‌تواند هر یک از استخوان‌های شما را در معرض شکستگی قرار دهد، اما استخوان‌هایی که بیشتر احتمال شکستگی دارند، شامل موارد زیر می‌شوند:

  • استخوان لگن
  • مچ دست
  • ستون فقرات

توصیه می‌شود منابع غنی از کلسیم مانند لبنیات را ببیشتر مصرف کنید. همچین به یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا پوکی استخوان را تشخیص داده و از آسیب‌های جبران ناپذیر جلوگیری کند.

پوکی استخوان زانو

پوکی استخوان زانو در اثر کاهش چگالی و تراکم استخوان‌ها و آسیب به بافت استخوانی زانو، می‌تواند به مشکلات جدی مانند درد، محدودیت در حرکت و ناتوانی انجام فعالیت‌های روزمره منجر شود. این عارضه ناخوشایند با احتمال کمتری مفصل و استخوان زانو را درگیر می‌کند. اما در موارد شدیدتر به آسیب زانو نیز می‌انجامد.

پوکی استخوان زانو
  • با کهولت سن، افراد بیشتر در معرض خطر پوکی استخوان زانو قرار می‌گیرند.
  • سابقه خانوادگی نقش مهمی در افزایش خطر پوکی استخوان زانو ایفا می‌کند.
  • فعالیت کم می‌تواند به پوکی استخوان منجر شود.
  • عدم مصرف کافی ویتامین D و کلسیم می‌توانند از علت‌های اصلی این عارضه باشند

موارد فوق از علت‌های اصلی پوکی استخوان هستند که نقش مهمی در بروز این عارضه ناخوشایند در ما شوند.

علائم پوکی استخوان زانو:

علائم عارضه کاهش تراکم استخوان زانو معمولا با دیگر عارضه‌های زانو تفاوت خاصی ندارد. البته می‌توان گفت که علائم پوکی استخوان زانو با شدت کمتری بیمار را آزار می‌دهد که ممکن است فرد مبتلا به آن، علائم را نادیده بگیرد. البته علائم پوکی استخوان زانو می‌تواند شامل درد در ناحیه زانو، کاهش دامنه حرکتی، ضعف عضلانی، خستگی زود هنگام و کاهش توانایی در انجام فعالیت‌های روزمره شود.

پوکی استخوان بیماری خاموش شناخته شده است. چرا که علائم آن بسیار کمتر قابل احساس اند. مانند یک سرما خوردگی سردرد، تب یا معده درد نخواهید داشت که به شما اجازه دهد متوجه شوید دچار پوکی استخوان هستید.

شکستن ناگهانی استخوان از رایج ترین علائم این عارضه است. مخصوصا هنگامی که این شکستی در اثر یک تصادف جزئی بسیار جزئی باشد. البته علائمی وجود دارد که با بررسی آن‌ها می‌توانید متوجه شوید که دچار این عارضه شده اید یا خیر که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • کاهش بسیار کم قد
  • تغییر در زاویه ستون مهره‌ها
  • کمردرد
  • زانو درد
  • خستگی زود رس
  • اسیب پذیری بالا

عکس پوکی استخوان زانو

عکس پوکی استخوان زانو نشان‌دهنده تراکم استخوان و ساختار منطقه زانو است. در تصاویر پوکی استخوان زانو، ممکن است بندانگشتی‌ها و ستون فقرات مشخص‌تر و ناهموارتر به نظر بیایند. علاوه بر این، عکس‌ پوکی استخوان زانو معمولاً تا حدی تیرگی‌های غیرعادی در استخوان‌ زانو را نشان می‌دهند.

برای تشخیص پوکی استخوان زانو آزمایش‌های مانند تصویربرداری X-Ray  و  DXA انجام می‌شوند. این عکس‌ها تصویری واضح از تراکم استخوان‌ها نشان می‌دهند که پزشک می‌تواند به آسانی به بررسی و درمان سریع این عارضه می‌پردازد. از این رو، تشخیص و درمان استخوان زانو نیازمند مراجعه به پزشک به مشاوره پزشکی است.

آشنایی با محصول جدید : زانوبند زاپیامکس 

عکس پوکی استخوان زانو

رابطه پوکی استخوان با آرتروز چیست؟

تحقیقات نشان می دهد که پوکی استخوان و آرتروز می تواند منجر به تشدید درد، محدودیت در حرکت و غیر قابل انجام شدن امور روزانه فر شود. بیماری آرتروز خود یک عارضه خود ایمنیست که موجب تخریب بافت مفصل و استخوانی زانو شود. با تخریب و تضعیف مفصل زانو استخوان‌ها نیز دچار خوردگی می‌شوند. البته آرتروز زانو نیز می‌تواند به طور مستقیم بر تراکم استخوان زانو تاثیر بگذارد و به پوکی استخوان زانو بیانجامد. متاسفانه بیمارانی که در کنار آرتروز زانو به پوکی استخوان نیز دچار می‌شوند، خطرات و آسیب‌های جبران ناپذیری آن‌ها را تهدید می‌کند.

چند درصد پوکی استخوان خطرناک است؟

تراکم استخوان‌ها تحت تأثیر عواملی مانند ژنتیک، فعالیت بدنی، رژیم غذایی، هورمون ها، سبک زندگی و استفاده از برخی داروها قرار می گیرد. اگر پوکی استخوان نادیده گرفته شود، می‌تواند بسیار خطرناک باشد. جالب است بدانید از هر سه نفر بالای 50 سال، یک نفر دچارشکستگی لگن ناشی از پوکی استخوان می‌شود. معمولا کمتر از 40 درصد کسانی که دچار شکستگی لگن می‌شوند، توانایی راه رفتن دارند.

سالانه به طور میانگین حدود 300 هزار نفر در اثر شگستگی ناشی از پوکی استخوان دیگر قادر به راه رفتن نیستند. از این رو باید حتما اقداماتی جهت درمان و پیشگیری از پوکی استخوان انجام شود.

درمان قطعی پوکی استخوان

مهمترین بخش درمان پوکی استخوان جلوگیری از شکستگی استخوان است. پزشک متخصص برای جلوگیری از شکستگی استخوان و بهبود تراکم استخوان‌های شما  دارو، مکمل‌های تقویتی یا نوعی ورزش تجویز کند تا با کمک آن بتوانید به جنگ با پوکی استخوان بروید.

رایج ترین درمان های پوکی استخوان عبارتند از:

  • ورزش منظم می‌تواند استخوان های شما و تمام بافت های متصل به آنها مانند ماهیچه ها، تاندون ها و رباط ها را تقویت کند. ورزش‌هایی که باعث می‌شوند بدن شما در برابر گرانش مقاومت کند، مانند پیاده‌روی، یوگا می‌توانند قدرت و تعادل شما را بدون وارد کردن فشار زیاد به استخوان‌ها بهبود بخشند.
  • مکمل‌های کلسیم یا ویتامین D را می‌توانید بدون نیاز به نسخه پزشک تهیه کنید. طبق مشاوره پزشک می‌توانید از این مکمل‌ها برای درمان پوکی استخوان استفاده کنید.
  • آمپول‌های پوکی استخوان مانند دنوزوماب و روموسوزوماب برای کسانی که دچار پوکی استخوان شدید هستند تجویز می شوند.

آمپول برای پوکی استخوان

آمپول معمولا برای درمان موارد شدیدی از پوکی استخوان استفاده می‌شود. بیمارانی که پس از مصرف مکمل‌ها و داروها نتیجه مطلوب دریافت نکرده‌اند طبق دستور پزشک می‌توانند از تعدادی آمپول پوکی استخوان استفاده کنند. در ادامه با تعدادی از آمپول پوکی استخوان و ویژگی‌های آن‌ها آشنا خواهید شد.

آمپول دنوزوماب برای پوکی استخوان

این آمپول برای درمان پوکی استخوان، به خصوص در زنان بعد از یائسگی و در برخی موارد مردان با ریسک بالای شکستگی استخوان مصرف می‌شود. این آمپول با دوره‌های منظم توسط پزشک تزریق می‌شود. دوره و دوز تزریق دنوزوماب به تشخیص پزشک شما بستگی دارد.

این آمپول سلول‌های مسئول تخریب استخوان‌ها هستند را از بین می‌برد. با مهار فعالیت این سلول‌ها، دنوزوماب باعث افزایش تراکم استخوان‌ها می‌شود. بهبود تراکم استخوان‌ها باعث کاهش خطر شکستگی‌ استخوان‌ها می‌شود.

پزشک شما ممکن است نکاتی از جمله عوارض جانبی، تداخل با داروهای دیگر، و دیگر نکات مهم در مورد مصرف دارو را با شما به اشتراک بگذارد.

آمپول دنوزوماب برای پوکی استخوان

آمپول تری پاراتید (Teriparatide)

تری پاراتید Teriparatide برای افزایش تراکم استخوان و بر روی مواد مخرب تخریب کننده استخوان  عمل می‌کند. این دارو می‌تواند بهبودی در استحکام استخوان‌ها و کاهش خطر شکستگی را ایجاد کند. این دارو باید تحت نظر پزشکان متخصص مورد استفاده قرار گیرد.

توصیه می‌شود قبل از مصرف تری پاراتید به دقت به توصیه‌های پزشک متخصص توجه کنید. چرا که این دارو ممکن است با عوارض جانبی مانند سردرد، تهوع، و درد در محل تزریق همراه باشد. همچنین، نیازمند آزمایشات مرتبط با سطح کلسیم و استخوان قبل و در طول درمان با این دارو است

تزریق پی آر پی زانو برای تسریع بهبود شکستگی استخوان

تزریق PRP از خون خود بیمار برای درمان آسیب استخوان یا بافت نرم عضلانی با ترمیم و افزایش سطح فاکتور رشد در محل آسیب گزینه مناسبیست. پی آر پی می‌تواند برای درمان شکستگی ناشی از پوکی استخوان شدید استفاده شود. چرا که شکستگی های ناشی از این عارضه به علت کاهش و ضعف استخوان بسیار سخت درمان می‌شوند. از این رو برای جوش خوردن و درمان استخوان به یک محرک یا ماده تقویتی نیاز است.

برای پوکی استخوان چه بخوریم؟

برای مدیریت و پیشگیری از پوکی استخوان می‌توانید مواد غذایی مختلفی را مصرف کنید. مصرف کافی کلسیم، ویتامین D از منابع طبیعی غذایی می‌تواند به تقویت استخوان‌ها کمک کند. معمولا اکثر مواد غذایی که برای پوکی استخوان مصرف می‌شوند به راحتی تهیه می‌شوند.

-کلسیم یک ماده معدنی مهم برای سلامت استخوان هاست. می‌توانید منابع غنی از کلسیم شامل شیر و محصولات لبنی، سبزیجات و ماهی می‌شوند برای درمان پوکی استخوان مصرف کنید.

– افراد می‌توانند ویتامین D را از نور خورشید، ماهی، تخم‌مرغ و مکمل‌های ویتامین D مصرف کنند.

– مصرف مناسب پروتئین از منابع مانند گوشت، ماهی، مرغ، لوبیا، عدس و سویا می‌تواند به بهبود سلامت استخوان‌ها کمک کند.

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *