عوارض ترک سیگار به علائمی میگویند که در اثر نرسیدن نیکوتین به بدن ایجاد میشود. بر اساس تحقیقات این عوارض میتواند فرد را به صورت جسمی و ذهنی درگیر کند. اما عوارض ترک سیگار موقتی هستند و پس از چند وقت به طور کامل از بین میروند. برخی از عوارض ترک سیگار شامل میل به دوباره کشیدن، بی خوابی، اضطراب و… هستند. توجه داشته باشید که خانوادهها باید در این مراحل به فرد کمک کنند. به طب آنلاین عوارض ترک سیگار را بررسی میکند. در ادامه با ما همراه باشید.
عوارض ترک سیگار ناگهانی راههای مدیریت
تلاش برای ترک سیگار در افراد متفاوت است. اما همه افراد تقریبا عوارض ناگهانی ترک سیگار را تجربه میکنند. هنگامی که کشیدن سیگار را متوقف میکنید بدن و مغز باید به نداشتن نیکوتین عادت کنند. با گذشت زمان عوارض ترک سیگار محو میشود. این عوارض در روزهای اول شدیدتر و پس از چندین روز یا چند هفته رفع خواهند شد. برخی از عوارضهای ترک سیگار شامل موارد زیر هستند:
میل به کشیدن دوباره؛ بزرگترین عوارض ترک ناگهانی سیگار
شایعترین عوارضی که افراد بعد از ترک سیگار با آن دست و پنجه نرم میکنند هوس یا میل به کشیدن دوباره است. این میل ممکن است خفیف تا شدید متغیر است. نحوه برخورد با هوس یکی از مهمترین مراحل ترک سیگار به حساب میآید.
راههای مدیریت مبارزه با میل به کشیدن دوباره
روشهای مختلفی برای مدیریت میل دوباره به سیگار کشیدن وجود دارد. یکی از این اقدامات مصرف داروهای ترک سیگار است. این داروها عطش افراد سیگاری را برای میل دوباره کاهش میدهد.
احساس تحریک پذیری؛ یکی دیگر از عوارض ترک ناگهانی سیگار
به طور کلی هنگام ترک سیگار ممکن است بیمار به دلیل تغییرات شیمیایی یا عصبی در بدن دچار کج خلقی یا تحریکپذیری شود. رایجترین عوارض ترک سیگار تحریکپذیری است و تقریبا همه افراد را درگیر خواهد کرد.
راههای مدیریت تحریکپذیری بعد از ترک سیگار
برای مدیریت تحریکپذیری سعی کنید مدام به خودتان یادآوری کنید در مرحله جدید زندگی هستید و این تغییر ارزش دارد. همچنین برای احساس بهتر چندتا نفس عمیق بکشید و مجدد به خودتان یادآوری کنید به چه علت میخواهید سیگار را ترک کنید.
تغییرات چهره بعد از ترک سیگار؛ بی قراری فرد
یکی دیگر از عوارض ترک سیگار احساس بی قراری و نا آرامی است و روزها و هفتههای اول بعد از ترک سیگار رایج است. این نوع بی قراری به دلیل نرسیدن نیکوتین به بدن ایجاد میشود. در کنار این نا آرامیها تغییراتی در چهره فرد ایجاد خواهد شد که این تغییرات کم کم و بع مرور متوقف میشوند.
تغییرات چهره ناشی از مصرف سیگار عبارتند از:
- چروک شدن پوست اطراف چشم و دهان
- خراب شدن لثهها و دندانها
- ایجاد لکههای پیری
- افزایش ریزش مو
این نوع تغییرات به مدت سیگاری بودن فرد بستگی دارد. اگر مدت سیگاری بودن فرد بیشتر باشد تغییرات ظاهری شدیدتر میشوند و پس از ترک سیگار این عوارض از بین نمیروند.
راههای مدیریت تغییرات چهره و بی قراری پس از ترک سیگار
برای مدیریت ابتدا باید از برخی سرگرمیها برای منحرف کردن ذهن خود استفاده کنید. توجه داشته باشید که مصرف قهوه، چای و سایر نوشیدنیهای کافئین دار را کاهش دهید. همچنین برای برطرف کردن تغییرات چهره به دلیل مصرف سیگار به پزشک پوست و مو و دندان مراجعه کنید.
مشکل در تمرکز؛ یکی از عوارض ترک سیگار در سن بالا است
به علت حذف نیکوتین از بدن، روند بسیاری از فعالیتها دچار مشکل میشوند. عدم تمرکز به عنوان رایجترین مشکل پس از ترک سیگار به حساب میآید. این عدم تمرکز میتواند به علت نیاز به مصرف نیکوتین، تحریکپذیری و بی قراری باشد.
راههای مدیریت عدم تمرکز پس از ترک سیگار
عدم تمرکز در روزهای اول پس از ترک سیگار بسیار رایج و طبیعی است. به همین دلیل اصلا خودتان را ناراحت نکنید و از فعالیتهایی که نیاز به تمرکز بالایی دارند خودداری کنید.
مشکل در خوابیدن؛ یکی از عوارض ترک سیگار ناگهانی
بسیاری از افرادی که اقدام به ترک سیگار میکنند، روزهای اول دچار مشکل در خوابیدن میشوند. این مشکل یکی دیگر از دلایل برگشت فرد به سمت سیگار است. زیرا بی خوابی برای افراد مشکل و آزاردهنده خواهد بود.
راههای مدیریت بیخوابی پس از ترک ناگهانی سیگار
اگر به طور منظم چای، قهوه یا سایر نوشیدنیهای کافئین دار مصرف میکنید بهتر است آنها را اواخر بعد از ظهر ننوشید. توجه داشته باشید که کافئین موجود در سیگار مدت بیشتری در بدن میماند. به همین علت سعی کنید از مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای حاوی کافئین حین ترک سیگار خودداری کنید.
احساس استرس و اضطراب؛ عوارض ناشی از ترک سیگار
به طور کلی افراد سیگاری بیشتر از افراد عادی در معرض اضطراب یا استرس قرار میگیرند. به همین علت پس از ترک سیگار تغییرات خلقی، اضطراب و افسردگی امری طبیعی است.
راههای مدیریت اضطراب و افسردگی پس از ترک سیگار
توصیه میشود برای رهایی از این عوارض فعال باشید و ورزش کنید. میتوانید از فعالیتهای کوچک شروع کنید. به عنوان مثال به پیاده روی کنید و آهنگهای شاد و روحیه بخش گوش دهید.
عوارض ترک سیگار چند روز است؟
مدت زمان عوارض ترک سیگار به میزان وابستگی فرد به سیگار بستگی دارد. هرچقدر فرد مدت زمان بیشتری سیگاری باشد، این عوارض سختتر خواهند بود. به طور کلی این عوارض بین 3 الی 4 هفته طول میکشد و به مرور شدت آن کاهش پیدا میکند.
توجه داشته باشید که چند روز اول، سختترین زمان برای ترک است و توجه خانواده به فرد در حال ترک بسیار مهم است.
بعد از ترک سیگار چه باید کرد؟
ترک سیگار یک اقدام بسیار مهم برای افراد است. به همین علت به افرادی که اقدام به ترک سیگار میکنند پیشنهاد میشود به جای هزینه خرید سیگار، مبلغ آن را برای سلامتی خود صرف کنند. به عنوان مثال خشکبار میل کنند. برخی دیگر از فعالیتهایی که افراد پس از ترک باید انجام دهند عبارتند از:
- دوری از جمع افراد سیگاری
- مراقبت از سلامتی خود
- مدیریت استرس
- ورزش کردن
- خواب کافی
- مدیتیشن
همه آنچه که باید راجب عوارض ترک سیگار بدانید!
عوارض ترک سیگار آن دسته از علائمی هستند که به صورت موقت پس از کنار گذاشتن سیگار ایجاد میشوند. این علائم به دلیل وابستگی روانی به مصرف و کمبود نیکوتین دریافتی بدن به وجود میآیند.
برخی دیگر از علائم رایج پس از ترک سیگار میتوان به بی قراری، تحریکپذیری و میل دوباره به مصرف اشاره کرد. شما میتوانید پس از ترک سیگار با انجام برخی از فعالیتها از میل دوباره به سیگار دوری کنید و سلامتی خود را مجدد بدست بیاورید.
پرتکرار ترین سوالات در مورد عوارض ترک سیگار
آیا عوارض ترک سیگار تنگی نفس است؟
تنگی نفس یکی از عوارض موقت ترک سیگار است و پس از چند روز بهبود پیدا میکند.
نوشیدنی برای ترک سیگار مفید است؟
بله. استفاده از محصولات ترک سیگار مانند نوشیدنیها یا فیلتر به روند ترک سیگار کمک زیادی خواهد کرد.
فواید ترک سیگار چیست؟
از فواید ترک سیگار میتوان به سالم ماندن ریهها، دندانها و پوست اشاره کرد.