مقالات

همه چیز درباره جراحی و ایمپلنت زانو؛ از جنس تا انواع آن

همه چیز درباره ایمپلنت زانو؛ از جنس تا انواع آن

اگر دچار دردهای زانو باشید، قطعا راه‌های مختلفی برای مقابله با این درد پیش گرفته‌اید اما هیچکدام اثرگذار نبوده‌اند. ایمپلنت زانو، هنگامی‌که داروها و درمان‌ برای زانوی شما بی‌نتیجه است، یک روش درمانی عالی و بی‌نظیر به حساب می‌آید. آشنایی با این روش کمک می‌کند تا بتوانید برای درمان خود تصمیم بهتری بگیرید.

به‌طور کلی سه نوع جراحی تعویضی وجود دارد که در این مقاله سایت به طب آنلاین به معرفی کامل آن‌ها خواهیم پرداخت. آشنایی با این جراحی‌ها کمک می‌کند تا دید بهتری نسبت به روند درمان داشته باشید و بتوانید با مشورت پزشک، بهترین روش را برای خود انتخاب کنید.

آشنایی با جراحی ایمپلنت زانو

مفصل زانوی آسیب دیده یا به‌شدت بیمار، با یک ایمپلنت مصنوعی از طریق جراحی تعویض کامل، که آتروسکوپی نیز شناخته می‌شود، جایگزین می‌شود. استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید و آسیب‌های زانو به‌طور قابل ‌توجهی باعث تحلیل ‌رفتن مفاصل می‌شوند. این سه عارضه شرایطی هستند که اغلب برای آنها ایمپلنت زانو درخواست می‌شود.

مشاوره رایگان

نام و نام خانوادگی(Required)
شما به کدام درد مبتلا هستید؟!(Required)

هدف اصلی تعویض کامل زانو کاهش درد، بهبود عملکرد مفصل و بهبود حرکت کلی است. قبل از انتخاب تعویض زانو، بیماران تحت یک ارزیابی جامع قرار می‌گیرند تا کاندیداتوری آنها برای این عمل مشخص شود. 

فرآیند تصمیم‌گیری تا حد زیادی تحت ‌تأثیر متغیرهایی مانند سن، سلامت عمومی و میزان آسیب زانو است. روش جراحی معمولاً شامل چندین مرحله است، ازجمله برداشتن غضروف و استخوان آسیب‌دیده از مفصل و قرار دادن اجزای ایمپلنت مصنوعی.

نقش ایمپلنت‌ زانو چیست؟

ایمپلنت‌ زانو اجزای کلیدی مورد استفاده در جراحی تعویض کامل زانو هستند. این ایمپلنت‌ها به‌عنوان جایگزینی برای مفصل آسیب دیده زانو عمل می‌کنند و عملکرد و حرکت طبیعی زانو را بازیابی خواهند کرد. سه جزء اصلی ایمپلنت‌های تعویض زانو شامل قسمت فمورال، قسمت تیبیا و جزء کشکک است.

  • کامپوننت فمورال: این جزء جایگزین انتهای تحتانی استخوان ران (فمور) می‌شود و برای تکرار شکل و عملکرد مفصل طبیعی زانو طراحی شده است.
  • جزء تیبیا: جزء تیبیا در سطح بالایی استخوان ساق پا (درشت نی) قرار می‌گیرد و ثبات و پشتیبانی را برای مفصل جدید زانو فراهم می‌کند.

کامپوننت کشکک: این جزء کوچک گنبدی شکل جایگزین سطح کاسه زانو (کشکک) می‌شود که در هنگام حرکت زانو با سایر اجزا در تماس است

انواع جراحی ایمپلنت زانو

تعویض زانو، چندین رویکرد برای رفع نیازهای خاص بیماران پدید آمده است. بیایید نگاهی دقیق‌ تر به برخی از انواع رایج تعویض زانو بیندازیم. انواع جراحی تعویض مفصل زانو عبارت است از:

  1. تعویض کامل زانو برای رفع آسیب‌های شدید

در جایگزینی کامل زانو، اجزای فمورال، تیبیا و کشکک مفصل زانو همگی جایگزین می‌شوند. بیماران مبتلا به آسیب شدید زانو یا آرتریت گسترده بیشترین سود را از این رویکرد فراگیر می‌برند. روش سنتی جهت ترمیم زانوی آسیب‌دیده، جراحی کامل زانو (TKR) است.

انواع جراحی ایمپلنت زانو

از اولین عمل جراحی در سال 1968، پزشکان به‌طور چشمگیری این روش را بهبود بخشیده‌اند. در واقع، پیشرفت‌های فناوری پزشکی منجر به کاشت‌های دقیق و بسیار کاربردی زانوی مصنوعی شده است که تقریباً روش حرکت زانوی انسان را تکرار می‌کند و متناسب با بدن شما است. TKR اکنون یکی از ایمن‌ترین و موثرترین جراحی‌های استاندارد ارتوپدی است.

نکات مثبت جراحی تعویض کامل مفصل زانو

نکات منفی جراحی تعویض کامل مفصل زانو

اثربخشی ثابت شده در ارائه تسکین درد و بازگرداندن تحرک

دوره نقاهت طولانی‌تر در مقایسه با سایر انواع تعویض زانو

مناسب برای بیماران مبتلا به دژنراسیون مفصل زانو

به‌دلیل ماهیت گسترده جراحی، خطر بالقوه بالاتری برای عوارض وجود دارد.

  1. تعویض جزئی زانو برای رفع آسیب

برخلاف تعویض کامل زانو، تعویض جزئی زانو فقط شامل ترمیم قسمت آسیب دیده این مفصل می‌شود. این روش برای بیمارانی که آسیب زانو آن‌ها محدود به بخش خاصی از این ناحیه می‌شود ایده‌آل است.

تعویض جزئی زانو (PKR) که گاهی اوقات به‌عنوان جایگزینی تک محفظه‌ای زانو از آن یاد می‌شود، گزینه‌ای درمانی برای درصد کمی از افراد است. PKR بسیار کمتر از TKR در ایالات متحده انجام می‌شود.

همانطور که از نام آن پیداست، تنها بخشی از زانو تعویض می‌شود تا استخوان سالم و بافت نرم تا حد امکان حفظ شود. افراد مناسب جهت این نوع جراحی اغلب فقط در یک قسمت از زانو خویش آرتروز دارند. بنابراین، جراحی در هر یک از سه بخش آناتومیکی زانو که در آن استخوان بیمار بیشترین درد را ایجاد می‌کند انجام می‌شود. این سه بخش شامل موارد زیر هستند:

  • محفظه داخلی واقع در داخل زانو
  • محفظه جانبی در خارج زانو یا محفظه استخوان ران پاتلا که روی آن قرار گرفته است
  • جلوی زانو بین استخوان ران و کاسه زانو

در طی PKR، جراح بخش آرتروز زانو، استخوان و غضروف را برمی‌دارد و آن محفظه را با اجزای فلزی و پلاستیکی جایگزین می‌کند.

پس از دوران نقاهت عمل تعویض جزئی مفصل، ورزش کنید و سبک زندگی سالمی را پیش بگیرید تا روند درمان به خوبی طی شود. همچنین دیگر نیازی به جراحی‌های بعدی نباشد.

نکات مثبت جراحی تعویض جزئی زانو

نکات منفی جراحی تعویض جزئی زانو

برش‌های کوچکتر که منجر به آسیب کمتر بافتی و بهبود سریعتر می‌شود.

محدود به بیماران با آسیب موضعی زانو بوده و برای موارد آرتریت گسترده مناسب نیست.

استخوان و بافت سالم زانو را حفظ می‌کند و در صورت نیاز گزینه‌های درمانی آینده را تسهیل می‌کند.

در صورت پیشرفت آسیب زانو، نیاز بالقوه برای تعویض کامل آن در آینده به‌وجود خواهد آمد.

پس از دوران نقاهت عمل تعویض جزئی مفصل، ورزش کنید و سبک زندگی سالمی را پیش بگیرید تا روند درمان به خوبی طی شود. همچنین دیگر نیازی به جراحی‌های بعدی نباشد.

  1. تعویض زانو با حداقل تهاجم ایمپلنت

تعویض زانو با حداقل تهاجم یک روش جراحی بوده که هدف آن کاهش اندازه برش‌ها و به حداقل رساندن ضربه به بافت‌های اطراف است. این رویکرد از ابزارهای تخصصی و فناوری تصویربرداری پیشرفته برای دستیابی به کاشت ایمپلنت دقیق استفاده می‌کند.

بیشتر بخوانید : بهترین پماد برای درد مفاصل زانو

رویکرد مبتنی بر کامپیوتر، همچنین به جراح اجازه می‌دهد تا با برش‌های کوچک‌تر عمل را پیش ببرد و این امر، با کاهش زمان بهبودی برای بیمار همراه است. تناسب دقیق‌تر همچنین می‌تواند سایش را کاهش و طول عمر مفصل جدید را افزایش دهد.

همچنین با استفاده از تکنولوژی‌های مختلف مانند فناوری حسگر قابل کاشت، طیف گسترده‌ای از داده‌های راه رفتن را از ایمپلنت زانو، به ایستگاه پایه شخصی بیمار در خانه، ضبط و به‌صورت بی‌سیم منتقل می‌کند.

سپس داده‌ها به‌طور ایمن به یک پلتفرم مبتنی بر ابر سازگار با HIPAA تحویل داده می‌شود و می‌تواند توسط بیمار و جراحش قابل دسترسی باشد. جراحان و تیم‌های مراقبتی آن‌ها، می‌توانند از این داده‌ها به‌عنوان مکمل سایر ابزارهای اندازه‌گیری پارامترهای فیزیولوژیکی در طول دوره نظارت بر بیمار و درمان پس از جراحی استفاده کنند.

نکات مثبت جراحی تعویض مفصل زانو با حداقل تهاجم

نکات منفی جراحی تعویض مفصل زانو با حداقل تهاجم

برش‌های کوچک‌تر، منجر به کاهش جای زخم و بهبودی سریع‌تر می‌شود

به جراحان مجربی نیاز دارد که در تکنیک‌های کم تهاجمی آموزش دیده باشند

پتانسیل برای درد کمتر بعد از عمل و اقامت کوتاهتر در بیمارستان.

ممکن است برای بیمارانی با شرایط پیچیده زانو یا بدشکلی‌های شدید مناسب نباشد.

 

مراقبت های بعد از عمل جراحی ایمپلنت زانو

پس از جراحی تعویض زانو، توانبخشی پس از عمل و فیزیوتراپی، اجزای حیاتی روند بهبودی هستند. هدف فیزیوتراپی تقویت عضلات اطراف مفصل زانو، بهبود دامنه حرکتی و بازیابی تحرک کلی است. برنامه‌های توانبخشی ممکن است شامل ورزش، تمرین راه رفتن و استفاده از وسایل کمکی مانند عصا یا واکر باشد.

جدول زمانی بهبودی از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما بیشتر افراد می‌توانند انتظار داشته باشند که در عرض چند هفته تحرک قابل توجهی را به‌دست آورند. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که بهبودی کامل ممکن است چندین ماه طول بکشد.

بیشتر بخوانید: مراقبت از کمر با مزایای خرید کمربند پلاتینر

مراقبت های بعد از عمل جراحی ایمپلنت زانو

تعهد به تمرینات تجویز شده و پیروی از دستورالعمل‌های پس از عمل ارائه شده توسط متخصصان مراقبت‌های بهداشتی، برای بهبود موفقیت آمیز بسیار مهم است.

از مراقبت های بعد از عمل ایمپلنت زانو میتوان به زانوبند زاپیامکس آلمانی اشاره داشت که برای آرام کردن درد و دوران نقاهت بعد از عمل موثر است.

به‌طور کلی، روش‌های امروزی به صورت فزاینده‌ای پیچیده و ایمن هستند. آنها راه را برای میلیون‌ها نفر جهت لذت بردن از زندگی سالم‌تر و فعال‌تر هموار می‌کنند. با جراح خود صحبت کنید تا مشخص شود کدام روش برای نیازهای خاص شما بهترین هستند.

حتی اگر انجام یک روش کم تهاجمی یا جایگزینی جزئی زانو یا تعویض کامل در این ناحیه برای فرد انجام شود، هدف از جراحی همیشه یکسان است:

  • کاهش درد
  • بهبود عملکرد مفصل، و بازیابی جوانی و تحرک
  • عصر جدید زانوها را در آغوش بگیرید و لذت یک زندگی بدون درد و فعال را دوباره کشف کنید.

ایمپلینت زانو و درمان زانو درد

ایمپلنت زانو عصر جدیدی از امید را آغاز کرده و تحرک را به افرادی که از شرایط ناتوان کننده زانو رنج می‌برند، بازگردانده است. با کمک ایمپلنت‌ و پیشرفت در تکنیک‌های جراحی، بیماران می‌توانند تحول قابل توجهی را در کیفیت زندگی خود تجربه کنند.

به‌طور کلی سه نوع جراحی تعویضی انجام می‌شود که در این مقاله سایت به طب آنلاین به بررسی کامل آن‌ها پرداخته است. اگر زانو درد مداوم یا محدودیت تحرک دارید، گزینه‌های جایگزینی کامل زانو را با یک جراح ارتوپد خبره در میان بگذارید یا با پشتیبانی سایت طب آنلاین در ارتباط باشید.

ایمپلنت‌ زانو چه کاربردی دارد؟

ایمپلنت‌های زانو جایگزینی برای مفصل آسیب‌دیده است و عملکرد این عضو را بهبود می‌بخشد.

اجزای اصلی ایمپلنت تعویضی زانو کدام‌اند؟

اجزای اصلی این ایمپلنت عبارت است از قسمت فمورال، قسمت تیبیا و جزء کشکک.

عوارض جراحی ایمپلنت تعویضی زانو چیست؟

به جراحان متخصص و ماهرتری نیاز دارد و برای دردها و مشکلات حاد زانو مناسب نیست.

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *