مقالات

صدا دادن زانو؛ زنگ خطر برای پرکارترین مفصل ها

صدا دادن زانو | به طب آنلاین

صدا دادن زانو یکی از موارد آزاردهنده‌ در زمان راه رفتن، برخاستن و خم شدن است. تق تق مربوط به مشکلات مفصل زانو است که معمولا هم در بزرگسالان اتفاق می‌افتد. شنیده شدن صدای تق تق برای بسیاری نگران‌کننده و نشانه‌ای از بیماری‌های مفصلی و استخوانی است.

پیش از هر چیزی باید بدانیم که مفصل زانو بزرگترین مفصل بدن ماست. معمولا زانو در طول زندگی بیشترین فشارها را تحمل می‌کند. وضعیتی که می‌تواند به غضروف ‌ها و استخوان‌های منتهی به مفصل زانو آسیب وارد کند. از این رو صدا دادن زانو یکی از مشکلاتی است که می‌تواند در هنگام نشستن و برخاستن فشار مضاعفی را بر زانو وارد کند. در این مقاله از سایت به طب آنلاین به بررسی علت و راه‌های درمانی این عارضه می‌پردازیم.

علت صدا دادن زانو هنگام راه رفتن؛ از ساییدگی تا جمع شدن گاز

صدا دادن زانو | به طب آنلاین

صدا دادن زانو می‌تواند علل مختلفی داشته باشد. افزایش سن به خودی خود یکی از دلایل اصلی برای صدا دادن زانو است. با غضروف زانو به مرور و با افزایش سن دچار ساییدگی شده و شکل خود را از دست می‌دهد. با نامتقارن شدن شکل غضروف‌ها ممکن است صدایی نظیر کلیک کردن را هنگام فعالیت‌های روزانه و عادی بشنوید.

دلیل دیگری که برای صدا دادن زانو مطرح شده، وجود حباب گاز اطراف مفصل زانو است. این حباب‌ها که اندازه کوچکی دارند می‌توانند در مایع مفصلی زانو ایجاد و با حرکت‌های مختلف بترکند و صدا تولید کنند.

مقاله مرتبط: بهترین زانوبند و انواع زانوبند 

اما این همه داستان نیست. بعد از ساییدگی و تغییر شکل غضروف و ترکیدن حباب‌های گاز در مایع مفصلی؛ وارد شـدن فشار بیش از حد توان به مفصل زانو با تاثیر بیش از پیش بر ساییدگی زانو؛ باعث شنیده شدن صدای تق تق در افراد بویژه افراد مسن می‌شود.

بنابراین شنیده شدن صدای تق تق استخوان پا یا زانو هنگام راه رفتن، برخاستن یا پیاده‌روی نشان از آسیب در مفصل زانو است. اگر این وضعیت به شکل دردناکی ادامه پیدا کند باید برای درمان اقدام کرد. از دیگر دلایل بروز صدای زانو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آرتروز زانو
  • دررفتگی زانو
  • گرفتگی رباط‌ها
  • پارگی منیسک زانو
  • آسیب دیدگی یا پارگی تاندون زانو
  • ساییدگی بین کشکک زانو و استخوان راه

صدای صدا دادن زانو در نوزاد؛ نشانه‌ای از آسیب لگن

صدا دادن زانو در بزرگسالان به دلیل آسیب‌های وارد به مفصل و غضروف‌های زانو است. گاهی اوقات در نوزادان هم این صدا شنیده می‌شود. براساس آنچه که پزشکان در این باره اعلام کرده‌اند علت صدا دادن مفاصل نوزادان معمولا کشیدگی تاندون است که البته این صدا با رشد نوزاد به طور طبیعی برطرف خواهد شد.

هر چندکه این اتفاق خیلی نگران‌کننده برای والدین و خود نوزاد نیست اما ممکن است نشانه‌ای از آسیب در لگن نوزاد باشد که در اینصورت باید برای معاینه و مشخص شدن وضعیت نوزاد به پزشک متخصص ارتوپد است.

درمان خانگی صدا دادن زانو در جوانی؛ 5 راه برای درمان تق تق زانو در خانه

زانو درد یکی از دردهای مشترک همه انسان‌ها است. کمتر کسی را می‌توان پیدا کرد که این درد را تجربه نکرده باشد. به همین دلیل معمولا درمان‌هایی سریع و خانگی برای تسکین درد زانو بویژه در زمان‌هایی که صدای صدا دادن زانو روی مخ افراد راه می‌رود!

  • انجام حرکات کششی
  • فیزیوتراپی یا جراحی در مواقع خاص
  • کمپرس یخ برای تسکین ورم زانو
  • فشار بر زانو با استفاده از باند کشی
  • مصرف داروهای ضدالتهاب نظیر ایبوپروفن

درمان قطعی تق تق زانو، بسته به میزان آسیب وارد شده به غضروف مفصل زانو دارد. قطعا زمانیکه آسیب وارده به زانو به حدی باشد که نتوان با درمان‌های پیش پا افتاده آن را درمان کرد بهترین کار مراجعه به پزشک است. برای درمان خانگی خالی شدن زانو نیز می توان از این راه اقدام کرد.

ورزش برای صدا دادن زانو  زانو؛ تمرینات قوی کردن زانو

صدا دادن زانو و ورزش | به طب آنلاین

یکی از روش‌های درمانی توصیه شده برای افرادی که دچار آسیب‌های استخوانی و مفصلی هستند؛ استفاده از تمرینات ورزشی است. در مورد صدای صدا دادن زانو نیز همین موضوع صدق می‌کند. در ادامه برخی از این تمرینات را بررسی می‌کنیم.

کشش ساق پا: روی زمین بنشینید و یک توپ تنیس را زیر ساق پای خود قرار دهید. پای خود را 30 ثانیه روی توپ بغلتانید.

تمرین روی فوم رولی: به پهلو دراز بکشید و رول فومی‌را زیر پای خود قرار بدهید. پا را از قسمت لگن تا زانو به سمت بالا و پایین بغلتانید.

چرخش ران با کشش عضلانی: دو عدد توپ تنیس را زیر بدن خود قرار دهید. روی شکم دراز بکشید. ساق پاها را بالا آورده و زاویه 90 درجه درست کنید. پاهای خود را در این وضعیت به مدت 20 ثانیه به سمت بالا و پایین حرکت بدهید.

ورزش چهار سر ران: روی زمین بنشینید دو پاهای خود را صاف دراز کنید. عضلات چهار سر ران باید منقبض کرده و در این وضعیت به مدت 10 ثانیه نگه دارید. این کار را چندباری انجام بدهید.

بهترین قرص برای صدای زانو؛ غضروف‌سازها به کمک زانو می‌آیند

از آنجایی که صدای صدا دادن زانو به دنبال ساییدگی غضروف اتفاق می‌افتد؛ بهترین قرص‌ها برای کاهش یا تسکین صدا دادن زانو استفاده از داروهای غضروف‌‎ساز است. برخی از داورهای غضروف‌ساز عبارتند از:

  • قرص مکسی ژنو رزاویت
  • قرص گلوکزامین پلاس
  • قرص آلفلکسیل آلفا ویتامینز
  • کپسول تریپل فلکس نیچرمید
  • کپسول پیاسکلیدین اکسپنساینس
  • قرص کارتیژن فورت نیچرز اونلی
  • کپسول بون کمپلکس نچرال ورلد
  • قرص روکشدار مکسی ژنو پلاس رزاویت

کمبود کدام ویتامین باعث صدا دادن مفاصل می شود؟

وقتی صدایی از زانوهایمان شنیده می شود باید مواردی مانند ویتامین D  کلسیم و اب بدن را بررسی کرد. اصولا کمبود ویتامین های C-A نیز ممکن است باعث ایجاد صدای تق تق زانو شوند.ویتامین های خانواده B هم در این میان نقش موثری ایفا می کنند.

صداهای مشکل ساز؛ آیا صدا دادن زانو خطرناک است؟

صدای تق تق زانو، احساس ترک خوردن، گاز (نیشگون) یا ترکیدن هنگام حرکت دادن زانو برای افراد مختلف غیرعادی نیست. به این احساس ترک خوردن یا ترکیدن کرپیتوس می‌گویند. این عارضه می‌تواند قسمت‌های مختلف بدن را درگیر کند؛ اما در زانو شایع‌تر است.

در بیشتر مواقع این صدا به دلیل ترکیدن حباب‌های گاز در مفصل ایجاد می‌شود؛ اما آرتروز آسیب به مفصل نیز می‌تواند باعث بروز این صدا شود. به طور کلی اگر صدای تق تق زانو با درد همراه باشد، نشانه‌ای از یک آسیب در زانو است.

برای درمان صدای تق تق زانو کافی است که علت اصلی شناسایی و درمان شود. در این حالت این صدا نیز بر طرف خواهد شد. البته باید دانست امروزه با ابزار پیشرفته ای مانند زانوبند زاپیامکس نیز می توان تغییرات محسوسی در مشکلات مربوط به زانو پدید آورد.

پرتکرارترین پرسش‌ها درباره صدا دادن زانو

کی باید به دکتر مراجعه کرد؟

صدا دادن زانو طولانی و همراه با درد باشد قطعا باید به پزشک مراجعه کرد.

برای رفع صدای زانو سریع ترین راه کدام است؟

استفاده از داروهای ضدالتهابی یا انجام حرکات ورزشی و کششی سبک می‌تواند در کاهش صدای زانو موثر باشد.

برای تقویت مفاصل چه بخوریم؟

منابع غذایی حاوی کلسیم لبنی مثل شیر، پنیر، اسفناج، میوه‌‌های خشک، سویا، حبوبات، پیاز و سبزیجات سبز رنگ.

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۹ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *