اگر میخواهید بدانید که زانو درد و کوهنوردی چه ارتباطی باهم دارند، این مطلب برای شما است! در ورزش کوهنوردی مواردی همچون حرکت در مسیرهای سخت و سربالایی و استفاده از کوله پشتیهای بسیار سنگین فشار بسیار زیادی را بر کمر و زانوی فرد وارد میکند. این فشارها به مرور سبب ایجاد دیسک کمر و در نهایت در آسیب به زانو خواهند شد.
ارائه روشهای درمانی غیر اصولی توسط برخی از افراد در بسیاری از شرایط علاوه بر این که تاثیری در بهبود دردهای مزمن ندارد، میتواند سبب بدتر شدن مشکل فرد نیز بشود. بنابراین در ادامه این مقاله با نی مارکت همراه باشید تا به بررسی ارتباط این ورزش و زانو درد بپردازیم و راههایی برای بهبود زانو درد ارائه دهیم.
آیا کوهنوردی به مفاصل زانو آسیب میزند؟
مفصل زانو در واقع یکی از بزرگترین و در عین حال حساسترین مفصل در بدن است که در طول شبانه روز فشارهای بسیار زیادی ناشی از وزن بدن، حرکات و … را تحمل میکند. در صورتی که فرد دارای اضافه وزن باشد و یا ورزشهای سخت را انجام دهد، فشار روی مفصل زانو افزایش پیدا میکند.
این قاعده برای افراد ورزشکار نیز استثنایی قائل نیست، بسیاری از ورزشکاران در حیطه ورزشی همانند کوهنوردی و وزنه برداری از سختی و تورم در ناحیه زانوی خود رنج میبرند. کوهنوردی در کنار اینکه ورزشی مناسب در راستای تقویت روح و جسم است. یکی از سنگینترین ورزشها در راستای آسیب وارد کردن به مفصل زانو نیز محسوب میشود.
آسیب زانو در کوهنوردان چگونه است؟
عواملی مانند به کار گرفتن بیش از حد مفاصل زانو، وارد شدن ضربه و پیچ خوردگی در نواحی زانوی فرد منجر به پارگی در ناحیه تاندون مفصل زانو میشود. در نهایت القای احساس درد در فرد را به دنبال خواهد داشت، این مورد که در اصطلاح پزشکی تاندونیت نام دارد، با درد در حین نشستن و راه رفتن همراه است.
مطالعه بیشتر : عوارض توالت ایرانی بر زانو درد
همانطور که گفتهشد زانو درد و کوهنوردی با یکدیگر ارتباط مستقیم دارند.
پارگی تاندون مفصل زانو در اثر کوهنوردی چه علائمی دارد؟
- تورم و التهاب در ناحیه مفاصل زانوی فرد آسیب دیده
- القای حس درد
- بالا بودن میزان حساسیت نسبت به لمس
- حرکات نبض مانند در محل آسیب
- عدم توانایی در حرکت پا و زانو
- در صورتی که تاندون توسط ضربه شدید صورت گیرد تغییر رنگ و عدم خون رسانی در آن نواحی رخ میدهد.
در صورتی که فرد با این علائم رو به رو شود، بهتر است جهت چکاپهای تخصصی به پزشک متخصص در این حیطه مراجعه کرده و مناسبترین روش درمانی را باتوجه به شرح حال خود دریافت کند و تا از مشکلات جدیتری در آینده پیشگیری شود.
درمان زانو درد بعد از کوهنوردی
همیشه پیشگیری بهتر از درمان بوده است. همانطور که در موارد فوق به آن اشاره کردیم، کوهنوردی برای افرادی که دارای درد در ناحیه زانو هستند مضر بوده و حتی در افراد باتجربه در این حیطه ورزشی به مرور سبب پیدایش مشکلات مفصلی زانو میشود. اما بهره گیری از برخی نکات میتوانید تا حدودی شدت ارتباط زانو درد و کوهنوردی را کاهش دهید که این موارد به شرح زیر هستند.
1. کفش مناسب برای جلوگیری از زانو درد بعد از کوهنوردی
پاها در واقع قلب دوم ما به حساب میآیند، استفاده از کفش مناسب در کوهنوردی تاثیر ویژهای بر سلامتی بیشتر مفاصل زانو دارد. کفشهای ورزشی مناسب با دارا بودن ساختار اصولی و مناسب برای پاها راحتی هر چه بیشتر را در حین قدم برداشتن ایجاد میکنند. قطعا شما هم از ارتباط زانو درد و کوهنوردی نگران هستید اما با پوشیدن کفش مناسب میتوانید بدون آسیب دیدن، کوهها را فتح کنید.
2. مدیریت حرکات خود؛ در زمان بالا رفتن یا پایین آمدن مراقب باشید
مدیریت حرکات خود بر رابطه مستقیم زانو درد و کوهنوردی تاثیر دارد. هر چقدر حرکات به صورت اصولی انتخاب شوند، آسیبهای احتمالی وارده بر مفاصل زانو خفیفتر خواهد بود. حفظ آرامش و اجتناب از عجله کردن در هنگام پایین آمدن از کوه بسیار مهم است، علاوه بر این موضوع، موارد زیر را در نظر قرار دهید.
- پرهیز از پریدن
- انتخاب مسیر به صورت زیگزاگی
- بهره گیری از زاویه خمیدگی مناسب برای پا در هنگام پایین آمدن
- انتخاب بستر محکم جهت قرار دادن پا
3. استفاده از زانوبند برای تقویت زانو و کم کردن فشار از زانو
استفاده از زانوبندهای مختلف و مناسب در حین کوهنوردی تا حد بسیار زیادی از فشار به مفاصل زانو جلوگیری میکند. همچنین زانوبندها در راستای گام برداشتن صحیحتر و اصولیتر به شما کمک بسیاری خواهند کرد. البته خوب است بدانید که استفاده از زانوبندهای مختلف تنها مخصوص به زمان کوهنوردی نیست. بلکه هنگامی که شما در زانوی خود درد را احساس میکنید، میتوانید از آن استفاده کنید. به یاد داشته باشید که زانوبندها بیشترین تاثیر را در کاهش زانو درد ناشی از کوهنوردی دارند.
خرید زانوبند زاپیامکس و استفاده مداوم از آن میتواند تجربه خوبی برای کاهش درد بعد از کوهنوردی باشد
4. حمل بار با وزن مناسب؛ کوله خود را زیاد پر نکنید
پزشکان متخصص بر این باور هستند که در هنگام بالا رفتن از کوه، فشار وارده بر زانو نسبت به حالت عادی 4 برابر افزایش مییابد. قطعا این میزان در هنگام بالا رفتن از مسیرهای کوهنوردی بیشتر خواهد بود. در همین راستا برای جلوگیری از وارد شدن فشار بیشتر بر مفاصل زانو، باری که توسط فرد در کوهنوردی حمل میگردد باید بهینه و در کمترین مقدار در نظر گردد.
نحوه چینش وسیلهها در کوله از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا در صورتی که وسیلهها بهطور غیر اصولی در کوله قرار گیرند امکان دارد به کمر و ستون مهرهها آسیب بسیار جدی وارد شود.
5. استفاده از عصاهای مخصوص کوهنوردی
استفاده از عصاهای مخصوص میتواند تاثیر زیادی در حین بالا آمدن از کوه و حتی پایین رفتن داشته باشد و بخش عظیمی از فشار وارده بر مفاصل زانو را کاهش میدهد. عصاهای مخصوص کوهنوردی به صورت یک تکیهگاه عمل کرده و به طور کاملا مساوی فشار را بین زانوها تقسیم میکنند. عصای مخصوص در کاهش ارتباط زانو درد و کوهنوردی بهتر تاثیرگذار است.
مطالعه بیشتر : علت زانو درد هنگام اسکات زدن
نحوه تسکین درد زانو و کوهنوردی
زانو درد و کوهنوردی باهم ارتباط نزدیکی دارند. در صورتی که در هنگام کوهنوردی، زانو درد به سراغ شما آمد و خواستید تا حدودی این درد را تسکین دهید، مراحل زیر در این راستا به شما کمک میکنند. البته به یاد داشته باشید انجام مراحل زیر مدت زمان بسیار کمی اثرگذار بوده و شما باید هر چه سریعتر پس از پایین آمدن از کوه نسبت به درمان مفصل زانوی خود اقدام کنید.
- دراز بکشید و مدتی پای خود را به حالت صاف نگه دارید.
- در صورت داشتن بانداژ، بهصورت کامل نواحی که دارای درد است را باندپیچی کنید.
- به میزانی که درد به شما اجازه میدهد، پای آسیب دیده خود را بالاتر از سطح بدن قرار دهید و مدتی در آن حالت به سر ببرید.
- پمادهایی که در بهبود و تسکین دردهای مفاصل زانو تاثیرگذار هستند را در این حالت فراموش نکنید.
- زانوی آسیبدیده خود را گرم نگه دارید، زانوبندهای مختلف بهترین گزینه جهت گرم نگه داشتن زانوها هستند.
- نگه داشتن کمپرسور یا آب یخ بر نواحی آسیب دیده
در صورتی که حین کوهنوردی دردی در ناحیه مفصل زانوی خود احساس کردید. فورا از ادامه مسیر دست کشیده و مقداری به خود زمان دهید و از موارد بالا در تسکین درد زانوی خود استفاده کنید.
همانطور که در این مقاله به آن اشاره شد زانو درد و کوهنوردی از رابطه مستقیمی برخوردار هستند. انجام حرکات غیر اصولی، عدم استراحت در طول مسیر، اجتناب در برابر استفاده از زانوبند و داشتن بار اضافه در کوله پشتی علاوه بر وارد کردن آسیب به مفاصل زانو میتواند تاثیر منفی بر ستون فقرات کمر بگذارد.
درصورتیکه در حالت عادی دارای عارضه درد در مفاصل زانو هستید بهتر است از انجام کوهنوردی اجتناب کنید و ورزشهای دیگری را همانند آب درمانی مدنظر قرار دهید تا با انجام حرکات ورزشی موثر بتوانید درد زانوی خود را در کمترین زمان بهبود بخشید.
دلیل درد زانو بعد از کوهنوردی
برخلاف باور برخی که فکر میکنند کوهنوردی برای بهبود زانو درد موثر است باید گفت کوهنوردی 4 برابر بیشتر از حالت عادی به مفاصل زانو نیرو وارد میکند.
چه مواردی در تسکین زانو درد و کوهنوردی کمک میکند؟
عواملی همچون استفاده از زانوبندهای مختلف، استفاده از پمادهای ضد درد زانو، دراز کشیدن و استراحت دادن به پا در شرایط هجوم درد به تسکین درد شما کمک خواهد کرد.
چگونه میتوانیم آسیبهای ناشی از کوهنوردی را به حداقل برسانیم؟
استفاده از عصاهای مخصوص کوهنوردی، زانوبندهای مختلف، مدیریت حرکت خود، حمل بار مناسب در کوله پشتی و استراحت بین راه تاثیر بسیار ویژهای در کاهش آسیب به درد زانو خواهد داشت.
فروشگاه اینترنتی بهطب، خرید کمربند پلاتینر اصل
امتیاز شما به این مقاله
1 دیدگاه در “زانو درد و کوهنوردی؛ 5 راهکار ساده برای جلوگیری از فشار به زانو”