مقالات

راشیتیسم چیست؟ بررسی نرمی استخوان یا راشیتیسم

نرمی استخوان یا راشیتیسم

در اوایل قرن دوم آثار بیماری نرمی استخوان یا راشیتیسم مشاهده شد. در دهه 1640 راشیتیسم به عنوان اختلال شایع در استخوان شناخته شد. تا سال 1920 همچنان عللی برای بروز بیماری راشیتیسم در افراد پیدا نشد، اما پس از آن با توصیه ویتامین D و روغن کبد ماهی به عنوان مکمل برای تقویت سلامت شیر در نوزادان و کودکان معجزه رخ داد.

مصرف این دو مورد به عنوان مکمل باعث شد که نرمی استخوان در کودکان تا حد ریشه کن شدن کاهش پیدا کند. متاسفانه به تازگی این بیماری به زندگی مردم بازگشته و به صورت مجدد در برخی افراد مشاهده می‌شود. معمولا این بیماری در کشورهای کمتر توسعه یافته رایج است. با به طب آنلاین همراه باشید تا به بررسی کامل این بیماری و راه‌های درمان آن بپردازیم.

نرمی استخوان در کودکان چیست؟

نرمی استخوانی و راشیتیسم به وضعیتی گفته می‌شود که تاثیر مستقیم بر رشد استخوان در کودکان می‌گذارد. این اختلال باعث بروز درد در استخوان و ضعیف شدن آنها می‌شود. در نتیجه کودک دچار بد شکلی در استخوان‌های خود می‌شود. این بیماری معمولاً به دلیل فقر شدید ویتامین دی است که در طولانی مدت اتفاق بیفتد. در برخی موارد نیز امکان این وجود دارد که راشیتیسم به دلیل مشکلات ارثی در فرد به وجود بیاید؛ این مورد بسیار نادر است.

یکی از کمک‌های بزرگی که ویتامین دی به بدن کودک شما می‌کند این است که باعث می‌شود تا کلسیم و فسفر غذا به راحتی جذب بدن کودک شوند. کمبود این ویتامین در بدن باعث خواهد شد تا سطح متناسب کلسیم و فسفر در استخوان‌ها حفظ نشود که همین مورد باعث بروز نرمی استخوان یا راشیتیسم می‌شود.

افزودن مواد غذایی شامل ویتامین دی و کلسیم به رژيم غذايی باعت خواهد شد تا به طور کامل در برابر مشکلات استخوانی و مرتبط با راشیتیسم در امان باشید.

در مواردی حتی ممکن است راشیتیسم به دلیل مشکلات پیش زمینه‌ای دیگری بروز پیدا کند که این مورد نیازمند مصرف داروهای اضافی یا درمان‌های متفاوت‌تری است.

راشیتیسم باعث ایجاد برخی ناهمواری‌ها در استخوان می‌شود که برای درمان آن ممکن است به جراحی احتیاج پیدا کنید. در این جراحی با اصلاح مشکلات اسکلتی، توازن بهم ریخته را از بین خواهند برد.

نرمی استخوان در کودکان

نشانه نرمی استخوان یا راشیتیسم؛ علائم نرمی استخوان چیست؟

همانطور که تا کنون متوجه شده‌اید، راشیتیسم باعث ایجاد ناهمواری‌هایی در استخوان فرد بیمار می‌شود. این بیماری علائم دیگری نیز دارد که بر زندگی روزمره فرد تاثیر بسیار زیادی خواهد گذاشت. علائم و نشانه‌های اصلی نرمی استخوان شامل موارد زیر می‌شوند:

  • تاخیر در رشد
  • تاخیر در مهارت‌های حرکتی
  • درد در ستون فقرات، لگن و پاها
  • ضعف عضلانی

نرمی استخوان در کودکان باعث نرم شدن صفحات رشد در او خواهد شد. این مورد بر روند رشد استخوان‌ها تاثیر می‌گذارد و با تاثیر خود باعث رشد غیر متعارف استخوان کودک می‌شود. بدشکلی استخوان در کودک نشانه‌های مختلفی دارد که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • پاهای خمیده یا زانوهای ضربه‌ای
  • ضخیم شدن مچ دست و مچ پا
  • برآمدگی استخوان سینه

اگر کودک شما هم دچار ضعف در استخوان‌های خود شده و بدشکلی در استخوان‌ها، مخصوصا پاهای او مشاهده می‌کنید بهتر است او را جهت معاینه ببرید.

علت نرمی استخوان در کودکان چیست؟

بدن کودکان برای جذب بهتر کلسیم و فسفر از طریق غذا به ویتامین دی احتیاج پیدا خواهد کرد. اگر به مقدار کافی ویتامین دی به بدن کودک خود نرسانید یا به صورت زمینه‌ای کودک در استفاده صحیح از ویتامین دی مشکل داشته باشد ممکن است

دچار نرمی استخوان یا راشیتیسم شود. در برخی مواقع کمبود کلسیم و ویتامین دی یا حتی عدم دریافت کافی این دو مکمل در بدن، باعث راشیتیسم می‌شود.

مطالعه بیشتر : جدیدترین داروی نقرس

کمبود ویتامین D؛ مهمترین عامل نرمی استخوان یا راشیتیسم

دو منبع اصلی برای دریافت ویتامین دی وجود دارد که کودکانی که به مقدار کافی ویتامین مورد نیاز بدن خود را از این دو منبع تغذیه نمی‌کنند دچار راشیتیسم خواهند شد.

  1. نور خورشید: پوست کودکان هنگامی که در معرض نور خورشید قرار بگیرند به صورت خودکار ویتامین دی تولید می‌کند. در برخی کشورهای توسعه یافته، کودکان تمایل دارند تا زمان کمتری را در خارج از خانه سپری کنند. این کودکان حتی در زمان قرار گرفتن در معرض نور خورشید از کرم‌های ضد آفتاب استفاده می‌کنند که اشعه‌های خورشید را دفع می‌کند. به همین دلیل است که راه جذب ویتامین دی توسط کرم ضد آفتاب مسدود خواهد شد.
  2. غذا: مواد غذایی که حاوی ویتامین دی هستند شامل زرده تخم مرغ، روغن ماهی، ماهی خال مخالی و ماهی‌های چرب مانند سالمون می‌شوند. برخی غذاها و نوشیدنی‌ها مانند غلات آبمیوه‌ها و شیر نیز از منابع دارای ویتامین دی هستند که از بروز بیماری‌هایی مانند نرمی استخوان در کودکان جلوگیری می‌کنند.
نشانه نرمی استخوان یا راشیتیسم

کمبود ویتامین D؛ مهمترین عامل نرمی استخوان یا راشیتیسم

دو منبع اصلی برای دریافت ویتامین دی وجود دارد که کودکانی که به مقدار کافی ویتامین مورد نیاز بدن خود را از این دو منبع تغذیه نمی‌کنند دچار راشیتیسم خواهند شد.

  1. نور خورشید: پوست کودکان هنگامی که در معرض نور خورشید قرار بگیرند به صورت خودکار ویتامین دی تولید می‌کند. در برخی کشورهای توسعه یافته، کودکان تمایل دارند تا زمان کمتری را در خارج از خانه سپری کنند. این کودکان حتی در زمان قرار گرفتن در معرض نور خورشید از کرم‌های ضد آفتاب استفاده می‌کنند که اشعه‌های خورشید را دفع می‌کند. به همین دلیل است که راه جذب ویتامین دی توسط کرم ضد آفتاب مسدود خواهد شد.
  2. غذا: مواد غذایی که حاوی ویتامین دی هستند شامل زرده تخم مرغ، روغن ماهی، ماهی خال مخالی و ماهی‌های چرب مانند سالمون می‌شوند. برخی غذاها و نوشیدنی‌ها مانند غلات آبمیوه‌ها و شیر نیز از منابع دارای ویتامین دی هستند که از بروز بیماری‌هایی مانند نرمی استخوان در کودکان جلوگیری می‌کنند.

معمولاً در بزرگسالان داشتن یک رژیم غذایی ناسالم که فرد را با کمبود ویتامین دی و کلسیم مواجه کند باعث ایجاد راشیتیسم می‌شود. بهتر است برای جلوگیری از بروز این اتفاق بیشتر در معرض نور خورشید باشید و همچنین رژیم غذایی خود را طوری بچینید که ویتامین‌های کافی را به بدن خود برسانید.

نرمی استخوان در کودکان و بزرگسالان تقریباً به یک دلیل مشابه است. در نوزادانی که تازه به دنیا آمده‌اند این دلیل می‌تواند متفاوت باشد. در برخی موارد کمبودهای بدن مادر باعث بروز مشکلاتی در نوزاد خواهد شد که راشیتیسم یا نرمی استخوان یکی از این موارد است. برخی عوامل وجود دارند که می‌توانند خطر ابتلا به راشیتیسم را در نوزاد بالا ببرند. این عوامل شامل موارد زیر می‌شوند:

  • پوست تیره: معمولاً پوست‌های تیره رنگدانه‌های ملانین بیشتری را در خود جای داده‌اند. نوزادانی که پوست تیره دارند توانایی کمتری برای تولید ویتامین دی از طریق نور خورشید را در پوست خود دارند.
  • کمبود ویتامین دی مادر: ممکن است در برخی موارد مادر با کمبود شدید ویتامین دی در بدن خود مواجه باشد و در همین حالت زایمان کند. نوزادی که با کمبود شدید ویتامین دی به دنیا می‌آید با علائم راشیتیسم نیز مواجه می‌شود که این علائم چند ماه پس از تولد خود را نشان می‌دهند.
  • عرض‌های جغرافیایی شمالی: معمولاً کودکانی که در مناطق جغرافیایی زندگی می‌کنند که آفتاب مدت زمان کمتری در آن نواحی می‌تابد دچار مشکلاتی مانند نرمی استخوان می‌شوند.
  • تولد زودرس: معمولاً کودکانی که سریع‌تر از موعد مقرر متولد می‌شوند به دلیل اینکه زمان کمتری ویتامین دی را از بدن مادر گرفته‌اند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به نرمی استخوان قرار دارند.
  • داروها: برخی از مادران ممکن است انواع خاصی از داروهای ضد تشنج یا داروهای ضد رتروویروسی را مصرف کنند. این داروها با توانایی بدن در استفاده از ویتامین دی تداخل دارند و در هنگام شیردهی یا حتی بارداری نوزاد را دچار بیماری نرمی استخوان می‌کنند.

مطالعه بیشتر : سلکوکسیب و کمردرد

  • تغذیه انحصاری با شیر مادر: شیر مادر ویتامین دی کافی جهت جلوگیری از نرمی استخوان را ندارد. معمولا نوزادانی که فقط از شیر مادر تغذیه می‌کنند باید در کنار آن از قطره ویتامین دی نیز استفاده کنند.
کمبود ویتامین D؛ مهمترین عامل نرمی استخوان یا راشیتیسم
  • ژنتیک: در مواقع بسیار نادر ممکن است بیماری راشیتیسم به صورت ژنتیکی در نوزاد وجود داشته باشد. این مورد از زمان تولد با کودک همراه خواهد بود.

برای رفع و پیشگیری از بروز نرمی استخوان در نوزاد خود می‌توانید به مقدار کافی از مکمل‌های ویتامینی استفاده کنید. این مورد همه کمبودها را در بدن کودک جبران می‌کند که باعث جلوگیری از بروز بیماری‌هایی مانند نرمی استخوان می‌شود.

برای نرمی استخوان چی خوبه؟

از آنجایی که بیشترین مشکلات راشیتیسم معمولاً به دلیل کمبود منابع ویتامین و کلسیم است، با افزایش این دو مورد در بدن بیماری به راحتی درمان خواهد شد. برای افزایش سطح ویتامین دی و کلسیم می‌توان از موارد زیر کمک گرفت:

  • مصرف بیشتر غذاهای غنی از کلسیم و ویتامین D
  • مصرف روزانه مکمل های کلسیم و ویتامین D

یکی دیگر از منابع غنی از ویتامین دی نور خورشید است. بنابراین توصیه می‌شود که مدت زمانی را برای قرار گرفتن کودک خود در معرض نور آفتاب و خارج از خانه اختصاص دهید؛ تا به صورت طبیعی و با کمک پوست خودش ویتامین دی را جذب کند. با مراجعه به یک پزشک عمومی او به شما در رابطه با میزان ویتامین دی و کلسیمی که مورد نیاز بدن فرزندتان است مشاوره می‌دهد.

این مورد به سن کودک و علت بروز راشیتیسم در او بستگی دارد. اگر مشکل جذب ویتامین دی در کودک شما وجود داشته باشد ممکن است در این شرایط فرزندتان نیازمند دوز بالاتری از این ویتامین باشد. بهتر است در رابطه با منابع غذایی دارای ویتامین دی و کلسیم اطلاعات بیشتری داشته باشید و به پیشگیری از این بیماری در فرزند خود بپردازید.

نرمی استخوان درمان قطعی دارد؟ از بین بردن نرمی استخوان یا راشیتیسم

یکی از سوالات پرتکرار در رابطه با نگرانی خانواده‌ها برای فرزندانشان این است که آیا نرمی استخوان درمان قطعی دارد؟ بله در اکثر موارد این بیماری زمانی که زود تشخیص داده شود قابل درمان خواهد بود. با توجه به نکاتی که گفته شد بهتر است بیشتر بر رژیم غذایی فرزندتان تمرکز داشته باشید مکمل‌های ویتامینی را به آن اضافه کنید. همچنین فضای بازی کودک را در معرض آفتاب قرار دهید.

در اکثر کودکان می‌توانید با خوردن غذاهای حاوی کلسیم و ویتامین دی یا با مصرف مکمل‌های این دو منبع مهم راشیتیسم را با موفقیت درمان کنید. در صورتی که کودک شما به دلیل مشکلات ارثی نیازمند دوز بالاتری از مکمل یا ویتامین‌ها باشد، باید هر سال یکبار برای تزریق ویتامین دی اقدام کنید.

درمان راشیتیسم یا نرمی استخوان چگونه صورت می‌گیرد؟

با توجه به شدت بیماری پزشک اطفال می‌تواند یک یا چند درمان را توصیه کند. این درمان‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • تغییر رژیم غذایی: این مورد باعث خواهد شد تا کودک دوزهای بالاتری از ویتامین دی را به کمک رژیم غذایی یا مکمل‌ها به دست بیاورد. این دوزها با توجه به شدت بیماری و عوامل دیگر توصیه می‌شود. در صورتی که به دوزهای بالاتر نیاز نباشد پزشک می‌تواند یک مکمل استاندارد روزانه از ویتامین دی را به شما توصیه کند.
  • نور خورشید: بهترین راهی که پزشکان شما را به انجام آن تشویق می‌کنند قرار دادن فرزندتان در معرض نور خورشید برای دریافت ویتامین دی به صورت طبیعی است.
  • عمل جراحی: معمولا به صورت خود به خود استخوان‌های کودک صاف خواهد شد اما اگر شدت خمیدگی در استخوان‌ها زیاد باشد برای رفع آن احتیاج به بریس دارید. در برخی موارد که چاره‌ای نباشد جراحی نیز یک گزینه به حساب می‌آید.

برای درمان موارد ارثی نرمی استخوان نیز چندین گزینه درمانی وجود دارد که پزشک اطفال برای رفع آن شما را به یک متخصص ارجاع خواهد داد.

برای نرمی استخوان چه بخوریم؟

در ادامه بهترین دوز مناسب برای افراد با سنین مختلف و شرایط مختلف را معرفی خواهیم کرد.
انواع ویتامین ها و چیزهایی که موثر است.با ما همراه باشید.

ویتامین D برای افراد باردار و نوزادان

  • افرادی که باردار هستند: طبق دستوراتی که از پزشک خود گرفته‌اید بهتر است از ویتامین دی استفاده کنید. در حالت استاندارد باید حداقل ۶۰۰ واحد بین المللی ویتامین دی در روز مصرف کنید. با این حال در برخی موارد ممکن است پزشک شما را به مصرف روزانه ۲۰۰۰ واحد تشویق کند. جهت جلوگیری از پوکی استخوان مکمل کلسیم نیز تجویز خواهد شد.
  • نوزادان: همه نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند باید روزانه حداقل ۴۰۰ واحد بین المللی ویتامین دی به کمک قطره دریافت کنند.

ویتامین D برای نرمی استخوان یا راشیتیسم در کودکان و نوجوانان

  • نور خورشید: بهتر است از استفاده از کرم ضد آفتاب در کودک خود جلوگیری کنید تا به صورت طبیعی توسط نور خورشید ویتامین دی را دریافت کند.
  • غذاهای غنی از ویتامین D: ماهی آزاد و ماهی قزل آلای رنگین کمان غنی از ویتامین دی هستند. آب پرتقال و غلات نیز مواد غذایی هستند که برای دریافت ویتامین دی می‌توانید از آنها استفاده کنید.
برای نرمی استخوان چه بخوریم؟

برای نرمی استخوان چی بخوریم؟

جهت جلوگیری از بیماری نرمی استخوان باید از این بابت که کودکتان غذاهای حاوی ویتامین دی طبیعی مصرف می‌کند مطمئن شوید. برخی از این موارد شامل مواد غذایی زیر می‌شوند:

  • ماهی آزاد
  • ماهی تن
  • روغن ماهی
  • زرده تخم مرغ
  • شیر خشک نوزاد
  • غلات
  • نان
  • شیر
  • آب پرتقال

دقت داشته باشید که موارد بالا را به تنهایی مصرف کنید برای مثال شیر را به صورت تنها میل کنید. جهت دریافت ویتامین دی سوپ شیر پاسخگو نیست. بهتر است برای اینکه متوجه شوید چه میزان ویتامین دی در غذاهای غنی شده وجود دارد برچسب روی آنها را هنگام خرید بررسی کنید.  برای کودکان خود بهتر است مکمل مورد نیازشان را چه از طریق غذا و چه از طریق خورشید تهیه کنید و اگر خودتان باردار هستید بهتر است در این زمینه از یک پزشک خوب مشاوره بگیرید.

برای نرمی استخوان چه قرصی بخوریم؟

معمولاً درمان راشیتیسم با کوله کلسیفرول صورت می‌گیرد که معمولاً به تدریج و در طی چند ماه و دوره‌ای تجویز می‌شود. به کمک تغذیه نیز سطح فسفر در بدن کودک شما طی ۹۶ ساعت افزایش پیدا می‌کند. این مورد و بهبودی فرد در رادیوگرافی و در طی ۶ الی ۷ روز قابل مشاهده خواهد بود.

اگر برای درمان نرمی استخوان از کوله کلسیفرول استفاده می‌کنید باید در یک روز ۶۰۰ هزار واحد اذان را مصرف کنید که معمولاً به ۴ الی ۶ دوز خوراکی تقسیم خواهد شد.

ویتامین دی از مواردی است که به خوبی در بدن ذخیره و معمولاً در طی چند هفته به تدریج آزاد می‌شود. کلسیتریول و کلسیدیول دو قرصی هستند که می‌توانید مصرف کنید اما هر دو نیمه عمر کوتاهی دارند و مناسب نیستند.

استفاده از ویتامین دی باید به مدت ۲ الی ۳ ماه و به صورت روزانه ۵ الی ۱۰ هزار واحد صورت بگیرد. در این صورت غلظت آلکالین فسفاتاز به محدوده مناسبی نزدیک می‌شود و بهبودی صورت می‌گیرد.

برای نرمی استخوان چی بخوریم؟

نرمی استخوان یا راشیتیسم یک بیماری در دوران کودکی است که در این دوران استخوان‌های فرزند شما بسیار نرم می‌شوند. این مورد باعث خواهد شد تا استخوان‌های او راحت‌تر تاب بخورند، خم شوند و بشکنند. در اکثر مواقع راشیتیسم قابل درمان است. بهتر است در این دوره با فرزند خود صحبت کرده و به او کمک کنید تا در مدیریت سلامتی خود کوشا باشد.

در برخی مواقع ممکن است پزشک اطفال شما و فرزندتان را به یک متخصص بهداشت روان معرفی کند. در برخی مواقع ممکن است کودک علائم قابل مشاهده‌ای از بیماری را داشته باشد به همین دلیل امکان دارد نحوه رفتار دیگر بچه‌ها با او متفاوت باشد. جهت جلوگیری از اختلالات روحی در خود یا فرزندتان بهتر است با پزشک بهداشت روان مشورت کنید.

نرمی استخوان چگونه درمان می‌شود؟

برای درمان راشیتیسم بهتر است از مواد غذایی دارای ویتامین دی و کلسیم فراوان استفاده کنید. همچنین قرارگیری در معرض نور خورشید یا استفاده از مکمل‌های دارویی می‌توانند باعث رفع این بیماری شوند.

علائم بیماری راشیتیسم کدامند؟

تاخیر در رشد، تاخیر در مهارت‌های حرکتی، درد در ستون فقرات، لگن و پاها، ضعف عضلانی، پاهای خمیده یا زانوهای ضربه‌ای، ضخیم شدن مچ دست و مچ پا و برآمدگی استخوان سینه از علائم راشیتیسم هستند.

به چه دلیل راشیتیسم به وجود می‌آید؟

کمبود ویتامین دی، مشکلات جذب، رژیم غذایی بسیار کم کلسیم و مشکلات ژنتیکی از علت‌های اصلی بیماری نرمی استخوان در کودکان هستند.

فروشگاه سلامت به طب آنلاین نمایندگی اصلی برای خرید کمربند پلاتینر

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *