مقالات

آیا پله برای آرتروز ضرر دارد؟

آیا پله برای زانو بد است؟

آیا می‌دانید بالا و پایین رفتن از پله سبب بروز چه نوع آسیب‌هایی می‌شود؟ شاید برایتان جالب باشد که بدانید هر بار که از پله بالا و پایین می‌روید، به عضلات زانو شما به اندازه کوه نوردی در قله اورست فشار وارد می‌شود. زانو شبکه پیچیده‌ای از استخوان‌ها، رباط، تاندون و عضلات است. به همین دلیل زانو درد منشا و دلایل بسیار مختلفی( از آسیب‌های ورزشی گرفته تا آرتروز و نقرس) دارد.

زمانی که دچار آرتروز یا آسیب به رباط زانو می‌شوید، بالا رفتن از پله، راه رفتن و حتی ایستادن بسیار سخت و دردناک است. از آنجایی که سلامتی شما برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد؛ در جدیدترین مقاله به طب آنلاین قصد داریم در خصوص اثرات بالا و پایین رفتن از پله در زانو درد صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا در خصوص این موضوع جالب بیشتر بدانید.

علت زانو درد هنگام پایین رفتن و بالا رفتن از پله چیست؟

بالا و پایین رفتن از پله‌ها یک کار بسیار معمولی است که تقریبا تمام افراد در زندگی روزانه خود آن را به طور مکرر انجام می‌دهند. جالب است که بدانید بعضی از متخصصان ارتوپد به افرادی که دچار ضعف عضلات زانو هستند توصیه می‌کنند بعضی از تمرینات ورزشی خود را با کمک پله انجام دهند. نتایج بسیاری از مطالعات بیومکانیکی نشان داده‌اند که بالا رفتن از پله مستلزم تلاش قابل توجهی از نظر صرف انرژی و فعالیت عضلانی است. به همین دلیل از نظر فیزیکی و مکانیکی چالش برانگیزتر از راه رفتن معمولی است.

مشاوره رایگان

نام و نام خانوادگی(Required)
شما به کدام درد مبتلا هستید؟!(Required)

 

علت زانو درد هنگام پایین رفتن از پله

افرادی که به دفعات زیادی از پله‌ها استفاده می کنند عضلات تحتانی قوی‌تری دارند. اثرات بالا و پایین رفتن از پله آنقدر در زندگی روزمره اهمیت دارد که بسیاری از مطالعات مربوط به آرتروپلاستی مفصل زانو(بازسازی کامل یا بخشی از مفاصل زانو) با هدف حرکت شناسی و اثرات فیزیکی استفاده از پله روی بدن انجام می‌شود. در طول بالا رفتن از پله مفاصل و سیستم کنترل عصبی(برای حفظ تعادل) نقش بسیار زیادی دارند. بنابراین قابل درک است که افراد مسن یا افرادی که دچار آسیب‌های عصبی، مشکلات قلبی عروقی، ضعف عضلانی، درد مفاصل و آرتروز هستند، در بالا رفتن از پله‌ها دچار مشکل بوده و کیفیت زندگی پایین‌تری داشته باشند.

در هنگام استفاده از پله مفصل زانو(جزء مهم‌ترین عضلات درگیر در هنگام بالا رفتن از پله) کلیه اجزا سیستم حرکتی شامل: بافت‌ها، استخوان، غضروف‌ و رباط را کنترل می‌کند و این اندام‌ها در هماهنگی با یکدیگر فرمان بالا رفتن از پله را اجرا می‌کنند احتمالا شما هم جزء افرادی هستید که تصور می‌کنید بالا رفتن از پله فقط با عوارض و آسیب‌های مختلف برای زانو همراه است. خوشبختانه باید اشاره کنیم که استفاده از پله همیشه با عوارض مختلف همراه نیست و در مواردی هم سبب تقویت عضلات مختلف می‌شود! برای اینکه با مزایای بالا رفتن و یا پایین آمدن از پله بیشتر آشنا شوید به ادامه مقاله توجه کنید.

مزایای بالا رفتن از پله؛ پله نوردی فایده دارد؟

تقویت کردن عضلات اطراف زانو سبب کاهش فشار وارده بر مفاصل می‌شود. مهم‌ترین عضلات زانو شامل: عضلات چهار سر ران در قسمت جلوی ران و عضلات همسترینگ در قسمت پشت ران هستند. این عضلات زمانی که از پله‌ها بالا می‌روید درگیر می‌شوند. اگر دارای وزن مناسبی باشید، درگیر شدن این عضلات به معنای تقویت آن خواهد بود و اگر دچار اضافه وزن باشید به دلیل فشار زیاد وارده بر این عضلات دچار درد زانو خواهید شد.

بالا رفتن از پله اگر به صورت اصولی و همراه با تمرین‌های ورزشی انجام شود به کاهش وزن نیز کمک می‌کند. جالب است که بدانید! فقط با پنج دقیقه بالا رفتن از پله‌ها، می‌توانید حدود 45 کالری بسوزانید. یعنی اگر این کار را پنج بار در هفته انجام دهید، حدود 225 کالری کم می‌کنید. به بیانی دیگر چنانچه 50 هفته به تمرین‌های خود ادامه دهید تا پایان سال ممکن است حدود 11250 کالری بسوزانید.

واحد اندازه گیری بین المللی وزن واحد پوند است. یک پوند حدود 3500 کالری دارد. با انجام تمرین‌های مخصوص و بالا رفتن از پله می‌توانید بیش از سه پوند وزن در سال کم کنید.

درمان فوری زانو درد، همه چیز درباره زانوبند زاپیامکس

روش صحیح بالا و پایین رفتن از پله به چه صورتی است؟

برای اینکه بتوانید از بالا و پایین رفتن از پله‌ها نیز برای تناسب اندام خود کمک بگیرید، باید روش صحیح بالا و پایین رفتن از پله آشنا باشید.

بهترین روش برای بالا و پایین رفتن از پله‌ها:

  • ابتدا روی صاف بودن بدن خود تمرکز کنید و تلاش کنید که در حین حرکت به سمت جلو خم نشوید.
  • به آرامی کف پای خود را روی پله قرار دهید.
  • به پاشنه پا فشار وارد کنید.
  • به آرامی بدن خود را به سمت بالا بکشید.
  • سعی کنید نیروی خود را در تمام قسمت‌های بدن مانند باسن پخش کنید.
  • به طور همزمان بدن و مفاصل خود را حرکت دهید اما تمرکز خود را بیشتر روی مفصل ران قرار دهید تا به زانو شما فشار زیادی وارد نشود.

بیشتر بخوانید : انواع زانوبند طبی

دلیل زانو درد هنگام بالا رفتن از پله ها چیست؟

مطالعات جدید دلایل بسیاری زیادی در خصوص ارتباط پله و آرتروز زانو مطرح کرده‌اند. مهم‌ترین دلایل زانو درد بر اثر بالا رفتن از پله شامل موارد زیر است.

1. کندرومالاسی یا زانوی دونده

این عارضه بیشتر به عنوان “زانوی دونده” شناخته می‌شود و زمانی رخ می‌دهد که غضروف زیر کاسه زانو دچار آسیب دیدگی شود. کندرومالاسی به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود.

مهم‌ترین دلایل ایجاد کندروماسی شامل موارد زیر است:

  • ضربه به کشکک زانو
  • دررفتگی کاسه زانو
  • ورزش های سنگین و درگیر شدن بیش از حد زانو
  • آرتروز
  • ناهماهنگی زانو
  • روماتیسم مفصلی

افراد مبتلا به عارضه زانوی دونده دچار درد شدید در قسمت جلو یا وسط مفصل زانو(پشت کاسه زانو) هستند. این درد معمولا هنگام بالا و پایین رفتن از پله‌ها و همچنین نشستن طولانی مدت با زانوهای خمیده بدتر می‌شود. عارضه زانوی دونده همچنین ممکن است باعث شود در هنگام آسیب مفصل زانو از بافت پوست بیرون بزند. به طور کلی چنانچه هنگام بالا رفتن از پله‌ها دچار درد زانو شدید، ممکن است به دلیل ابتلا به کندرومالاسی باشد.

علت زانو درد هنگام پایین رفتن از پله

2. استئوآرتریت یا آرتروز ناشی از افزایش سن

استئوآرتریت زانو به وضعیتی گفته می‌شود که در آن غضروفی که از مفصل زانو را محافظت می‌کند، از بین می‌رود. این عارضه به دلیل ضعف مفاصل و پیری ایجاد می‌شود. در اثر ابتلا به استئوآرتریت مفصل زانو در فضای بین استخوان‌ها باریک شده و از بین می‌رود.

مهم‌ترین علائم ابتلا به استئوآرتریت شامل موارد زیر است:

  • درد شدید در مفصل زانو که در اثر فعالیت بدتر می‌شود.
  • سفتی و تورم در مفصل زانو
  • احساس استحکاک میان استخوان‌ها
  • کاهش دامنه حرکتی
  • قفل شدن یا گرفتن مفصل زانو

استئوآرتریت یک بیماری پیشرونده است. به این معنی که با گذشت زمان بدتر می‌شود. با پیشرفت علائم استئوآرتریت، ممکن است بالا رفتن پله‌ها برای شما دشوار شود.

در این مقاله در خصوص ارتباط بالا و پایین رفتن از پله در تقویت و یا آسیب به مفاصل زانو صحبت کردیم. متناسب با وضعیت مفاصل و وزن افراد، استفاده از پله می‌تواند سبب آسیب و یا تقویت عضلات شود. در حال حاضر نرمش‌های اصلاحی و فیزیوتراپی وجود دارد که باید افراد با کمک پله‌ها انجام دهند. مهم‌ترین علت زانو درد هنگام پایین رفتن از پله عدم توازن وزن بدن در هر دو زانو است. به همین دلیل توصیه می‌شود سعی کنید حتی در هنگام راه رفتن نیز وزن خود را به طور مساوی روی هر دو پا قرار دهید. در نهایت چنانچه احساس می‌کنید در زمان استفاده از پله دچار زانو درد می‌شوید با مراجعه به پزشک ارتوپد مجموعه حرکات مناسب و مکمل‌های خوراکی را برای تقویت زانوهای خود دریافت کنید.

1. بهترین درمان‌ خانگی برای زانو درد

بهترین روش‌های درمان زانو درد در منزل شامل: استفاده از کمپرس گرم، ماساژ زانو با روغن‌های گیاهی گرم و قرار دادن زانو بالاتر از سطح بدن است.

2. بهترین حرکات اصلاحی برای زانو درد چه حرکاتی هستند؟

بهترین حرکات ورزشی برای زانو درد شامل:

1-پل زانو (در حالت خوابیده کمر خود را به آرامی به سمت بالا بیاورید)

2- تقویت عضلات چهار سر با بالا آوردن مستقیم هر دو پا در حالت نشسته

3-خم کردن از پشت (به صورت ایستاده به ترتیب پاهای خود را به ترتیب بالا بیاورید)

4- بالا بردن پاشنه پا(در حالت ایستاده به ترتیب پاشنه پاهای خود را بلند کنید)

به طب نمایندگی رسمی برای خرید کمربند پلاتینر

امتیاز شما به این مقاله

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۲۲ رای

2 دیدگاه در “آیا پله برای آرتروز ضرر دارد؟

  1. بازتاب: مبینا
  2. بازتاب: مهسا م

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *